Dôležitý objav! Konzumácia zelenej listovej zeleniny denne pomáha chrániť mozog

Štúdia vedená výskumníkmi z University of Rush v Chicagu a uverejnená vo vedeckom časopise Neurology naznačuje, že konzumácia zelených listov každý deň môže pomôcť zachovať pamäť a kognitívne funkcie .

Zelená listová zelenina, ako je špenát, šaráda a šalát, je bohatá na kyselinu listovú, výživový prvok patriaci do skupiny vitamínu B, ktorý je dôležitý pre kognitívny vývoj.

Uplatňovaním lekára a vedúci štúdie v marci Clare Morris, epidemiológ v oblasti výživy, povedala, že „prídavok denných porcií zelenej listovej zeleniny v strave môže byť jednoduchý spôsob, ako pomôcť rozvoju zdravia mozgu,“ a vysvetlil tiež , že „účinné stratégie potrebné k prevencii demencie“ ktorá sa zvyšuje kvôli starnutiu obyvateľstva a nárastu očakávanej dĺžky života, ktorá existuje predovšetkým na Západe.

Práca zahŕňala 960 dobrovoľníkov starších ľudí, ktorí vyplnili dotazníky o výživovej hodnote a počas nasledujúcich piatich rokov dostali ročné hodnotenie.

V dôsledku toho výskumníci zistili, že tí, ktorí pravidelne konzumovali časť listových zelených, mali pomalšiu mieru poklesu pamäti a schopností myslenia než ľudia, ktorí ich zriedkavo alebo ju nikdy nejedli.

Štúdia o vzťahu medzi zelenou listovou zeleninou a mozgom

Výskumníci tiež hodnotili frekvenciu a počet porcií, ktoré konzumovali zo zelenej listovej zeleniny, ako je špenát, kapusta, švajčiarska šaráda alebo šalát.

Pre ich analýzu, rozdelili účastníkov do piatich skupín v závislosti na frekvencii, s ktorou konzumujú listovej zeleniny, a v porovnaní kognitívne posúdenie tých, ktorí jedli najviac (v priemere asi 1,3 porcií za deň), a tých, ktorí jedli najmenej (0 , 1 dávka denne).

Napriek tomu miery kognitívneho poklesu u tých, ktorí zeleninu používali častejšie, boli pomalšie v porovnaní s tými, ktorí ju konzumovali menej.

Pokiaľ ide o prácu, vedci tiež zohľadnili ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú zdravie mozgu, ako je konzumácia alkoholu, fajčenie, vysoký krvný tlak, obezita, úroveň vzdelania a množstvo fyzickej a kognitívnej aktivity.

„Výsledky štúdie nepreukazujú, že konzumácia zelenej listovej zeleniny spomaľuje starnutie mozgu, ale ukazuje asociáciu,“ uviedol Morris a poznamenal, že „štúdia nemôže vylúčiť iné možné dôvody pre tento vzťah.“

Vysvetlil, že keďže štúdia sa zamerala na seniorov, výsledky nemusia platiť pre mladých dospelých.

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>