Domáce koláče jednoznačne patria medzi najväčšie dobroty. Tento recept je skvelý zvlášť pre tých, ktorí nemajú príliš veľa času na prípravu.
Šamrole z lískového cesta
Suroviny:
- lístkové cesto 1 ks
- žĺtok 1 ks
- bielky 3 ks
- vanilkový cukor 1 ks
- cukor krupica 120 g
- cukor múčka 90 g
- soľ
Postup:
Vychladené lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát. Ostrým nožom nakrájame 3 cm široké a 15 cm dlhé pruhy a natočíme je na kremrolové trubičky – začíname od užšieho konca trubičiek, kde cesto pritlačíme. Okraje pruhov sa majú mierne prekrývať. Potom šamrole potrieme rozšľahanými vajcami, zložíme ich na vodou vypláchnutý plech a pečieme dozlata v horúcej rúre.
Upečené šamrole zosunieme na plochý tanier tak, že každú formičku postavíme užším koncom dole a zhora poklepeme. Vychladené šamrole naplníme bielkovým snehom, prípadne ľahučko pocukrujeme.
NÁPLŇ: šľaháme bielky sa štipce soli a pridávame práškový cukor.
Po miernom prošlehání vložíme nádobu so snehom do parného kúpeľa.
Pokračujeme vo šľahanie, počas ktorého pridáme práškový cukor, až docielime tuhé, lesklé bielej hmoty, ktorú po vychladnutí naplníme do trubičiek.
ZDROJ:bidista.com