Ide o klasické jedlo z provensálskej kuchyne, ktoré v priebehu doby získalo veľké množstvo variácií. Jedna vec sa nemení: 40 strúčikov cesnaku.

Potrebujete:
- 1 kura s hmotnosťou 1,5 kg
- 40 strúčikov cesnaku (3-4 hlávky)
- 250ml bieleho suchého vína
- 1 polievková lyžica sušených provensálskych byliniek
- 50g masla
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
1) Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Pripravené kurča potrite soľou a korením zvnútra i zvonku.
2) Na pekáči si zohrejte maslo a zľahka na ňom orestujte očistený cesnak.
3) Na pripravený cesnak položte kura, posypte ho provensálske bylinkami a zalejte vínom.
4) Nezabudnite kurčaťu zviazať nohy.
5) Pečte približne 1 hodinu pod pokrievkou alebo alobalom. Potom ho polejte šťavou z výpeku a pečte ďalších 30 minút dozlatista.
6) Cesnak po upečení v žiadnom prípade nevyhadzujte!
7) Po zmäknutí sa prepojil so všetkými chuťami a preto ho môžete premeniť na gurmánsku nátierku, ktorú natretím na hrianky alebo mäso.
ZDROJ:takprosto.cc