Večera pre dvoch si vyžaduje správne nastavenie – tlmené svetlá, horiace sviečky, romantickú hudbu, chutné jedlo a samozrejme víno. S fľašou vášho obľúbeného nápoja si môžete dohodnúť aj filmovú noc alebo stretnutie s priateľmi. Stojí za to však vedieť, ako skladať vína s rôznymi pokrmami a občerstvením, aby sa ich chute navzájom dopĺňali.
K červeným vínam sa najlepšie hodí:
Tak jednoduché to však nie je. Záleží tiež na tom, aké červené víno práve pijete. K červeným vínam plnej chuti sa hodí napríklad tučné syry (gouda). K ovocným červeným vínam sa zase hodia tvrdé syry (parmezán) alebo polotvrdé syry (eidam). Kozí syr zas skvele sadne k ľahkému červenému vínu. Ak nie ste práve milovníkov syrov a napriek tomu chcete k červenému vínu niečo zahryznutý, voľte olivy plnené paprikou či syrom.
A čo naopak k bielym vínam:
Pri bielych vín je dôležité, aké víno zrovna pijete. Ak otvoríte fľašu suchého bieleho vína, prikusnete k nemu zrejúci syr s bielou plesňou (hermelín alebo camambert). K jemnému bielemu vínu zas niektorý z mäkkých syrov (smotanový syr alebo bryndza). Ak chcete k bielemu vínu zahryznúť niečo iné ako syr, voľte olivy plnené lososom alebo mandľami.
ZDROJ:kulinarneprzeboje.pl