Chcete, aby každý vaše jedlá miloval? Držte sa týchto rád a vaše jedlá budú mať jedinečnú chuť

Aby bolo jedlo chutné, musíte to variť múdro!

Triky, ktoré ponúkame, sú už známe mnohým hosteskám. Ale varenie je tak jemné umenie, že je úplne nemožné zakryť všetko, stále zostáva trochu tajomstvo.

Z tohto tajomstva často závisí chuť jedla: maličkosť, štipka korenia, ale koľko to ovplyvňuje varené jedlo! Pokúste sa využiť naše rady a známe pokrmy sa premenia na majstrovské diela.

Ako urobiť jedlo chutnejšie

Maslo robí divy

Môžeš ho pridať na vrch toastov predtým, ako ich dáš do toastovača. Budú tak chrumkavé a maslo ozvláštni aj tie najobyčajnejšie toasty. Oplatí sa tiež robiť viacero vecí namiesto na oleji, na masle. Nemôžeš na ňom, samozrejme, vyprážať, lebo sa ti rýchlo spáli, ale napríklad taká praženica, spravená na masle, je oveľa lepšia a krémovejšia, ako na oleji. A nie je tiež taká ťažká na žalúdok.

Sladké a slané k sebe pasuje

Rád by si zaexperimentoval, ale nevieš si presne predstaviť, ako by vyzerali rôzne chute pokope? Keď môže existovať Hawai pizza s ananásom a veľa ľuďom to chutí, prečo by nemohli existovať aj iné, sladko-slané kombinácie. Posuňme sa však od morčacích plátkov s broskyňou.

Jedna z mojich obľúbených kombinácií je napríklad niva a jablko, ale aj obyčajná vianočka, natretá arašidovým maslom s višňovým džemom a banánom na vrchu, je perfektná. A môj tromf je mandľová paštéta s rukolou a hruškou. Z obyčajných lepeňákov môžeš urobiť michelinské menu!

Alkohol nemusíš nalievať len do seba

Napríklad taký rum poznáš vo viacerých koláčoch. Ale tušil si, že je dobré dať pár kvapiek do cesta na šišky? Nenasiaknu potom tak olejom. Víno a rizoto je už neodmysliteľná kombinácia. Môžeš ho však priliať aj do nejakých omáčok na cestoviny. A pivo sa jednoznačne hodí do gulášu. Dal by si si pečenú hus, ale v chladničke na teba civí kura? Daj ho piecť a podlej ho čiernym pivom, bude chutiť podobne ako kačica či hus.

Aj zdravé jedlá môžu byť chutné

Nikdy si neprišiel na chuť šalátom, ale v reštaurácii by nejaký pokojne zjedol? Nie je to žiadna veda. Dôležité je pri príprave šalátu pridať si doň dresing. Nemusí to byť len nejaká nezdravá majonéza. Môžeš si spraviť dresing z jogurtu, stačí pridať soľ, pretlačiť cesnak, prípadne ho nahradiť bylinkami. Jednoduchý a chutný dresing môže vzniknúť aj spojením horčice, medu a limetky. Šalát sa oplatí tiež doplniť sezamom, prípadne slnečnicovými alebo tekvicovými semiačkami.

Kečup zachráni každé jedlo

Kečup je v životoch mnohých ľudí veľmi dôležitá veličina. Okrem použitia na tvoju praženicu alebo chleba vo vajci ho môžeš primiešať aj do iných chutných pokrmov. Napríklad, ak máš rád restovanú kuraciu alebo inú pečeň, môžeš pri konci pridať cca jednu, dve lyžice kečupu, nechať ho chvíľu prevariť a pečeň dostane zaujímavú, novú chuť.

Kečup sa hodí pridať aj do rôznych omáčok, ktoré majú paradajkový základ. Ak je omáčka príliš sladká, okrem cukru môžeš pridať aj trochu kečupu, ktorý v omáčke narobí divy.

Nezabúdaj na koreniny

Možno si hovoríš, že načo sú ti koreniny, keď ty aj tak nevaríš, no aspoň základná výbava sa ti určite zíde. V prípade čierneho korenia, ktoré sa dá nahradiť aj korením štyroch farieb je ideálne využívať koreničku, ktorá korenie melie čerstvé. Korenie nebude tak strácať svoju arómu ani chuť.

Práve koreniny z teba vedia spraviť ešte lepšieho kuchára. Nehovorím, že si máš ísť okoreniť ten chleba so šunkou… ale napríklad také avokádo sa bez korenín nezaobíde. Rasca dokáže zvýrazniť chuť hríbov, trošku muškátového orecha akúkoľvek krémovú polievku.

Ak práve nie si vegetarián, tak ti nebude vadiť pokrájať trochu slaninky a cibuľky. Tá robí skvelý základ mnohým jedlám, ktoré sa môžu zdať veľmi ploché a bez chuti. Napríklad taký špenátový prívarok, ale aj paprikáš bude výraznejší, ak ho pripravíš na základe pozostávajúcom z opečenej slaninky a cibuľky.

ZDROJ:sovkusom.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>