Bryndzová nátierka- 6 fantastických receptov, ktoré vás nikdy neomrzia

Keď počujeme slovo bryndza, hneď nás napadajú halušky. Ale čo tak si z nej pripraviť chutné pomazánky. A mimoriadne chutia natreté na chlebe s nakrájanou jarnou cibuľkou.

Základná bryndzová nátierka

Základná nátierka je jednoduchá: Pravé maslo vyšľaháme do peny, zvýši sa tak jeho objem a nátierka bude „nadýchanejšia“. Do vyšľahaného masla pridávame bryndzu a všetko vyšľaháme dohladka. Touto nátierkou natierame krajce chleba, posypeme pažítkou a obložíme kolieskami cibule. Nátierka je chuťovo výrazná.

Smotanová nátierka z bryndze

Maslo vyšľaháme do peny a pridáme bryndzu. Potom po lyžiciach zašľaháme smotanu (sladkú alebo kyslú), aby bola nátierka polotuhá, ľahko roztierateľná. Nakoniec vmiešame petržlenovú vňať alebo pažítku. Táto nátierka je vhodná na biele pečivo alebo ňou môžeme naplniť vydlabané polovičky paradajok.

Papriková bryndzová nátierka

Z masla a bryndze pripravíme základnú nátierku alebo jemnú nátierku so smotanou. Pridáme pol lyžičky drvenej rasce, lyžičku sladkej mletej papriky, prípadne malé množstvo pálivej papriky. Nakoniec môžeme zašľahať aj jednu malú veľmi najemno nasekanú cibuľku. Praktickejšie však je podávať cibuľku zvlášť – nátierka nezhorkne.

Bryndzová nátierka so sardelami

Jarnú cibuľku nakrájame najemno. Do bryndze pridáme zmäknuté maslo, ostrú horčicu, sardelové rezy a všetko vymiešame do peny. Prisypeme pokrájanú cibuľku, korenie a červenú papriku. Podávame s celozrnným chlebom, s ovsenými vločkami alebo aj na hrianky k vínu. Ozdobíme pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Bryndzová nátierka s horčicou

Do bryndze pridáme rastlinnú nátierku, horčicu, mletú papriku a všetko rozšľaháme. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať jednu či dve lyžice mlieka. Cibuľu olúpeme a nakrájame na veľmi jemné kocky. Aj pažítku nakrájame najemno. Oboje pridáme k bryndzovej zmesi a premiešame. Natierame na pečivo.

Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom

Zmäknuté maslo vymiešame s bryndzou, prifarbíme mletou červenou paprikou, kto má rád ostré, môže pridať aj štipľavú papriku alebo feferónkový krém. Potom do nátierky vmiešame nadrobno nasekaný medvedí cesnak. Spravidla nesolíme – bryndza býva slaná dosť. Alternatívou je tvaroh, ale bryndza je vždy len bryndza.

ZDROJ:bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>