Brusnicový džem už nekupujte, spravte svoj vlastný bez konzervačných látok

Brusnice je zdrojom cenných vitamínov, ako je vit. C, E, B1, B2, B6 a E, ako aj minerály: fosfor, jód, horčík, meď, draslík, sodík, vápnik a železo. Brusnice je navyše bohaté na organické kyseliny, triesloviny, flavonoidy, proanthocyaníny, karotenoidy a taniny.
Spotreba brusníc podporuje liečbu ochorení močových ciest, žalúdočných a dvanástnikových vredov, oneskoruje starnutie pokožky, zmierňuje príznaky menopauzy a menštruácie, chráni pred vznikom rakoviny a má pozitívny vplyv na stav našich kostí. Najzdravšie Sú surové, čerstvé brusnice, ale je to veľmi kyslé a nie každý ich má rád. Jam je iná vec – funguje perfektne ako doplnok k mäsu, môžete ho tiež podávať s čajom na chladných jesenných večeroch 🙂

Zloženie na dve 250 ml nádoby:

  • 500 g brusnice (čerstvé alebo mrazené)
  • 400 g cukru

Príprava:

1. Brusnice sa nalejú do hrnca (mrazené by sa mali rozmraziť skôr), cukor sa do nich vysype a zohreje na veľmi nízkej teplote, až kým ovocie nevypustí šťavu (asi 30 minút). Zvyšujeme oheň a privádzame ho do varu. Varte na veľmi vysokom ohni asi 40 minút, často za stáleho miešania, až kým je džem veľmi hrubý a lepkavý.
2. Prelejeme do pohárov. Súčasne sa rúra zahreje na 100 stupňov Celzia. Varíme poháre, osušíme a dáme ich spolu s uzávermi v rúre na 10 minút.
3. Opatrne odstráňte nádoby z rúry handričkou, dajte horúci džem hore nohami a nechajte ho úplne vychladnúť. Najlepšie je poháre zabaliť do deky.
ZDROJ:my-culinaryart.blogspot.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>