Božské kokosové makarónky s bielou čokoládou, určite stojí za to ich pripraviť

Makrónka je francúzska cukrovinka podobná snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, mandľovej múky a cukru. Tento veľmi delikátny dezert sa rozšíril po celom svete v najrôznejších príchutiach a farbách. Určite stojí za to ho ochutnať.

Ingrediencie na 40 až 50 kúskov

Makarónky:

  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice nesladeného strúhaného kokosu
  • 55 g vaječných bielkov (teda približne bielky z dvoch malých vajíčok)
  • biele potravinárske farbivo
  • 55 g vaječných bielkov so štipkou soli
  • 150 g granulovaného cukru
  • 38 ml vody

Krém s bielou čokoládou a kokosom:

  • 250 g bielej čokolády
  • 120 g šľahačkovej smotany
  • 2 čajové lyžičky kokosového extraktu
  • biele potravinárske farbivo

Karamelizovaný kokos:

  • 35 g nesladeného strúhaného kokosu
  • 30 g kryštálového cukru (2 polievkové lyžice)
  • 1 polievková lyžica vody

Postup:

  1. Začnite prípravou karamelizovaného kokosu. Cukor s vodou dajte do panvice a zohrievajte pri stredne vysokej teplote pokým sa cukor neroztopí. Potom pridajte strúhaný kokos a za stáleho miešania ho pražte okolo 5 minút. Je citlivý na spálenie, preto neprestávajte miešať a kontrolovať ho. Po opražení ho hneď vysypte z panvice a nechajte vychladnúť.
  2. Čokoládu so smotanou roztopte vo vodnom kúpeli (v tepluvzdornej miske položenej na hrnci s vriacou vodou). Pridajte kokosový extrakt, bielu farbu a kokos, ktorý ste si pripravili v predošlom kroku. Hotový krém zložte zo sporáka a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
  3. Pokračujte prípravou makaroniek. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie a pripravte si aj cukrárske vrecko s plochým nadstavcom so šírkou jeden centimeter. Rúru predhrejte na 140-150°C.
  4. Práškový cukor, kokos a mleté mandle spolu ešte raz zomeľte. Vytvoríte jemný prášok, ktorý je potrebné ešte preosiať.
  5. V malej miske zmiešajte prvé dva bielky s bielym potravinárskym farbivom a nalejte ich na mandľovo-kokosovo-cukrový prášok.
  6. Druhé dva bielky spolu so soľou pripravte do misky spolu s mixérom. Popri pripravovaní cukrového sirupu ich budete mixovať.
  7. V malom hrnci zmiešajte granulovaný cukor s vodou a zohrievajte ich pri stredne vysokej teplote. Keď dosiahne 112°C, začnite mixovať vaječné bielky. Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 118°C nalejte ho na bielkový sneh a mixujte ďalej, úplne dotuha.
  8. Vymiešané bielky pridajte do cesta a zľahka ich vmiešajte, akoby ste cesto iba prekladali. Keď po zdvihnutí varešky cesto tvorí akoby hustú stuhu, je hotové.
  9. Cestom naplňte cukrárske vrecko.
  10. Na pripravené plechy nastriekajte kolieska cesta s priemerom 2,5 cm. Navzájom by mali byť vzdialené cca 2 cm.
  11. Plech s cestom niekoľkokrát pobúchajte o stôl, aby zmizli vzduchové bublinky.
  12. Pečte ich 20-24 minút. Potom ich nechajte trochu vychladnúť a pozbierajte ich z plechu.
  13. Povyberajte kúsky, ktoré sú rovnako veľké, a naplňte ich krémom.
  14. Pred podávaním nechajte kokosové makarónky aspoň jeden deň v chladničke, aby sa chute úplne prepojili. Dobrú chuť!

ZDROJ:bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>