Makrónka je francúzska cukrovinka podobná snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, mandľovej múky a cukru. Tento veľmi delikátny dezert sa rozšíril po celom svete v najrôznejších príchutiach a farbách. Určite stojí za to ho ochutnať.
Ingrediencie na 40 až 50 kúskov
Makarónky:
- 150 g mletých mandlí
- 150 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice nesladeného strúhaného kokosu
- 55 g vaječných bielkov (teda približne bielky z dvoch malých vajíčok)
- biele potravinárske farbivo
- 55 g vaječných bielkov so štipkou soli
- 150 g granulovaného cukru
- 38 ml vody
Krém s bielou čokoládou a kokosom:
- 250 g bielej čokolády
- 120 g šľahačkovej smotany
- 2 čajové lyžičky kokosového extraktu
- biele potravinárske farbivo
Karamelizovaný kokos:
- 35 g nesladeného strúhaného kokosu
- 30 g kryštálového cukru (2 polievkové lyžice)
- 1 polievková lyžica vody
Postup:
- Začnite prípravou karamelizovaného kokosu. Cukor s vodou dajte do panvice a zohrievajte pri stredne vysokej teplote pokým sa cukor neroztopí. Potom pridajte strúhaný kokos a za stáleho miešania ho pražte okolo 5 minút. Je citlivý na spálenie, preto neprestávajte miešať a kontrolovať ho. Po opražení ho hneď vysypte z panvice a nechajte vychladnúť.
- Čokoládu so smotanou roztopte vo vodnom kúpeli (v tepluvzdornej miske položenej na hrnci s vriacou vodou). Pridajte kokosový extrakt, bielu farbu a kokos, ktorý ste si pripravili v predošlom kroku. Hotový krém zložte zo sporáka a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
- Pokračujte prípravou makaroniek. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie a pripravte si aj cukrárske vrecko s plochým nadstavcom so šírkou jeden centimeter. Rúru predhrejte na 140-150°C.
- Práškový cukor, kokos a mleté mandle spolu ešte raz zomeľte. Vytvoríte jemný prášok, ktorý je potrebné ešte preosiať.
- V malej miske zmiešajte prvé dva bielky s bielym potravinárskym farbivom a nalejte ich na mandľovo-kokosovo-cukrový prášok.
- Druhé dva bielky spolu so soľou pripravte do misky spolu s mixérom. Popri pripravovaní cukrového sirupu ich budete mixovať.
- V malom hrnci zmiešajte granulovaný cukor s vodou a zohrievajte ich pri stredne vysokej teplote. Keď dosiahne 112°C, začnite mixovať vaječné bielky. Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 118°C nalejte ho na bielkový sneh a mixujte ďalej, úplne dotuha.
- Vymiešané bielky pridajte do cesta a zľahka ich vmiešajte, akoby ste cesto iba prekladali. Keď po zdvihnutí varešky cesto tvorí akoby hustú stuhu, je hotové.
- Cestom naplňte cukrárske vrecko.
- Na pripravené plechy nastriekajte kolieska cesta s priemerom 2,5 cm. Navzájom by mali byť vzdialené cca 2 cm.
- Plech s cestom niekoľkokrát pobúchajte o stôl, aby zmizli vzduchové bublinky.
- Pečte ich 20-24 minút. Potom ich nechajte trochu vychladnúť a pozbierajte ich z plechu.
- Povyberajte kúsky, ktoré sú rovnako veľké, a naplňte ich krémom.
- Pred podávaním nechajte kokosové makarónky aspoň jeden deň v chladničke, aby sa chute úplne prepojili. Dobrú chuť!
ZDROJ:bidista.com