Dva najbežnejšie typy cukru sú biely cukor a hnedý cukor. Existuje všeobecná mylná predstava, že hnedý cukor je zdravšie sladidlo, pretože obsahuje vodu a melasu a predpokladalo sa, že je sladší ako jeho biely náprotivok. Ale vedecké štúdie nám hovoria inak. Zistite pravdu o týchto cukroch a zistite, ktoré z nich je skutočne dobré pre vaše zdravie.
Biely alebo hnedý
Pokiaľ ide o farbu a textúru, hnedý cukor má zrejme tmavšie farby a je svojou povahou hrubý. Je to spôsobené melasou, ktorú obsahuje. V podstate hnedý cukor je nespracovaný cukor, ktorý robí jeho sladšiu, bohatšiu chuť. Hnedý cukor, keď prechádza procesom, odstraňuje obsah melasy vedúci k bielemu cukru. Textúra bieleho cukru je zrnitá a suchá a je menej sladká ako hnedý cukor.
Nutričný obsah
Všetci máme túto predstavu, že hnedý cukor je výrazne výživnejší v porovnaní s bielym cukrom. Pravdou je, že tieto dva druhy cukru nemajú toľko rozdielov, pokiaľ ide o výživové hodnoty.
Biely cukor je čistého charakteru, pretože obsahuje 99,99% sacharózy, zatiaľ čo hnedý cukor tvorí 97% sacharózy, 2% vody a 1% ďalších látok.
Napríklad ak spotrebujete jednu čajovú lyžičku cukru, dostanete aspoň 16 kcal, zatiaľ čo dostanete 17 kcal z konzumácie hnedého cukru. Napriek tomu, že medzi týmito dvoma cukrami nie je veľký rozdiel, pokiaľ ide o kompozíciu sacharózy, hnedý cukor je výhodnejší vďaka obsahu melasy. Melasa samotná je výživnejšia, pretože obsahuje vápnik, železo, horčík a draslík. Tieto zlúčeniny nie sú prítomné v rafinovanom bielom cukre. Aj keď hnedý cukor obsahuje minerály, nemusí to znamenať, že je to zdravšie sladidlo. Je to spôsobené tým, že tieto živiny prichádzajú len v minútových koncentráciách – nie sú dostatočné na to, aby zabezpečili primerané potreby tela.
Ktorý z nich by ste si mali vybrať na konzumáciu?
Na základe informácií, ktoré sme poskytli skôr, naozaj nie je veľký rozdiel medzi bielym cukrom a hnedým cukrom. Na konci dňa sa všetko znižuje podľa vašich osobných preferencií. Hnedý cukor je preferovaný tým, ktorí chcú bohatú, sladkú chuť a tí, ktorí chcú jednoduché sladidlo sa rozhodnú pre biely cukor. Možno budete chcieť zvážiť zníženie spotreby cukru úplne, pretože príliš veľa cukru môže viesť k rozvoju chorôb, ako je cukrovka typu 2, srdcový záchvat a obezita medzi mnohými inými.
ZDROJ:wellnessbin.com