Biely povlak na čokoláde! Je to jed, ktorého by sme sa mali báť?

Určite ste si niekedy kúpili čokoládu, ktorú ste vložili do zásuvky, aby ste ju mohli najesť neskôr a zabudli ste na to. V priebehu času sa na čokoláde objavil biely alebo sivý povlak. Čo to je a je jedovaté? Na túto otázku odpovieme za vás.

Je biely povlak na čokoláde škodlivý?

Biely povlak na čokoláde NIE JE nič škodlivé pre ľudí, nemali by sme sa báť, že ak sa s takým povlakom zje čokoláda, stane sa nám niečo zlé, pretože je úplne bezpečná a jedlá.

Odkiaľ pochádza biely povlak?

Vzhľad bieleho povlaku je prírodný proces, ktorý sa vytvára so zmenou klímy a spôsobom, akým sa čokoláda ukladá. Ak je čokoláda uložená na teplom mieste, tuky, ktoré sú vo vnútri roztavené na povrch a po stuhnutí čokolády, nevracajú sa na svoje miesto. Správne skladovanie je preto dôležité, ak chceme, aby čokoláda nielen chutila lahodne, ale aj aby vyzerala.

Niekedy sa však stáva, že sa biela zrazenina objaví aj na čokoláde, ktorá bola správne skladovaná. To naznačuje, že kakaové bôby použité pri výrobe takejto čokolády neboli kvalitatívne dobré.

Druhy čokolády:

Mliečna čokoláda: obsahuje mlieko, vďaka čomu je sladká a jemná. Množstvo kakaovej hmoty nepresahuje 50 percent.
Horká čokoláda : pozostáva z kakaového masla, kakaovej hmoty a cukru, niekedy pridáva trochu vanilky. Nemala by obsahovať menej ako 70 percent kakaovej hmoty, čo je najzdravší druh čokolády.
Biela čokoláda: bez kakaovej hmoty. Najlepšie biele čokolády obsahujú iba 33 percent kakaového masla.
Dezertná čokoláda: obsahuje 30 až 75 percent kakaovej hmoty, zvyšok je cukor, kakaové maslo a ďalšie prísady. Má tmavšiu farbu a má sladkú chuť.
Couverture: Ide o vysoko kvalitnú čokoládu, ktorá obsahuje viac (32 – 35%) kakaového masla ako obyčajná čokoláda.

ZDROJ:kobeceinspiracje.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>