Biely chrenový boršč. Chrenová polievka s údenou slaninkou s bielou klobásou

Dovolenka, práve dnes vás pozývam na veľmi chutnú typickú vianočnú polievku s bielym borščom s chrenom, bielou klobásou a vajcom. Silné, aromatické, rýchle, bez kvásku, ochutené veľkým množstvom chrenu, majoránky, cesnaku, ochutené smotanou. Polievka je skvelá nielen z dovoleniek. Odporúčam 🙂


Zloženie:

  • 30-40 dkg údené mäso (pre mňa, malá údená šunka, môže byť údená slanina)
  • 25 dkg domácej tenkej klobásy
  • 6 bielych opekaných klobás
  • mrkva, petržlen, kúsok zeleru
  • cibuľa, cesnak (3-4 klinčeky)
  • 3 – 4 lyžice nastrúhaného chrenu
  • 180 gramov smotany 18% na polievky
  • 2 polievkové lyžice múky
  • soľ, korenie v guličkách, nové korenie, bobkový list, majoránka
  • 2,5-3 litrov vody
  • Navyše, vajcia natvrdo, nasekanej zelenej cibuľky

Postup:

Údené položiť do hrnca, zalejeme studenou vodou, osolíme, privedieme k varu, pridáme klobásu, bobkový list, 2-3 zrnká čierneho a nového korenia, nakrájame na kocky zeleniny, celú cibuľu a strúčiky cesnaku. Varíme asi 20 minút. Z polievky odstráňte údené mäso, klobásy a cibuľu. Do polievky pridáme smotanu zmiešanú s múkou, chrenom a majoránkou, na chvíľu ju uvaríme alebo ju okoreníme soľou alebo mletým korením. Podávajte s údeným, klobásou nakrájanou na plátky, natvrdo uvareným vajcom, posypané zelenou cibuľkou.

Dobrú chuť!

ZDROJ:kuchniazwidokiemna.blogspot.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>