Banica: najznámejší pokrm z Bulharskej kuchyne, každý by ho mal aspoň raz v živote vyskúšať

Bulharská kuchyňa je veľmi ľahká, chutná a pestrá. Je známa tým, že sa všetky pokrmy pripravujú jednoducho. Banica je snáď ten najznámejší pokrm z Bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy? Momentálne sa teší veľkej popularite a vďaka tomuto receptu si ho môžete pripraviť aj vy. Každý turista by mal toto jedlo aspoň raz v živote vyskúšať.

 Typy náplňou sa môžu líšiť, môžete zvoliť masovú plnku, syrovou, prípadne i smotanovo-jogurtovou. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si baníci pripravíme s lístkovým cestom.

Budete potrebovať:

  • 500 gramov lístkového cesta
  • 300 gramov syra (napríklad balkánsky)
  • 4 vajíčka
  • 150 gramov rozpusteného masla
  • 200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieka
  • 2 vajíčka

postup:

Lístkové cesto si rozmrazíme, prípadne ho vyberieme z chladničky, ak je len chladené. Rozdelíme ho na časti.


V miske si zmiešame syr s vajíčkami. Plech si potrieme rozpusteným maslom a utlmila ho raz vrstvou cesta. To potrieme maslom. Na cesto dáme vrstvu syra a na vrch opäť vrstvu cesta, ktoré opäť potrieme maslom. Cesto môžeme zrolovať alebo len navrstviť a nakrájame na štvorce, aby sa nám pokrm lepšie servíroval. Je to úplne na vás. Ako posledná vrstva by mala ísť syrová. Celé to zalejeme kyslou smotanou s vajíčkami, tak, ako pri francúzskych zemiakoch.


Banicu pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia aspoň 30 až 35 minút

ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>