Alergici, s exotikou opatrne! Z exotického ovocia najviac pacientov alergicky reaguje, patria medzi ne tie najchutnejšie a najzdravšie

Každú jar, od marca do mája, vám tečie z nosa, kýchate ako o preteky a pália vás oči. Potom s veľkou pravdepodobnosťou máte alergiu na peľ brezy. Aké sú prejavy tejto alergie a ako ich zmierniť?

Peľ brezy

Najčastejšie v prípade pacientov s alergiou na peľ brezy sa kríži potravinová alergia na čerstvé ovocie a zeleninu. Ide prevažne o jablká, hrušky, čerešne, slivky, broskyne, marhule a zo zeleniny je to zeler, mrkva, hrášok a surové zemiaky,imunológie.

Potravinová alergia sa najčastejšie prejavuje ako orálny alergický syndróm, teda reakciou v ústnej dutine.

Citrusy

Ďalšou reakciou je tzv. latex-fruit syndróm, keď sa kríži alergia na latex s alergiou na exotické plody ako figa, banán či mango.

Podľa imunológo je problémom najmä chemická konzervácia exotického ovocia. Pacient môže reagovať na tieto konzervanty, ktorých najviac sa nachádza v šupke či tesne pod ňou. Často sa to stáva pri mangu. Preto treba dodržať zásady umývania plodov, nedotýkať sa perami ich kôry či šupky, nekonzumovať kôru citrusov. Po olúpaní, hoci pomaranča, si je potrebné umyť ruky

Z exotického ovocia najviac pacientov alergicky reaguje na kivi a ananás

Alergici opatrne, na úvod malú porciu po prvý aj druhý raz. Nepodceniť príznaky po prvej konzumácii.  Treba mať poruke lieky na alergiu. Tieto lieky však nezabránia veľkej reakcii, tzv anafylaktické­mu šoku.

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>