Vynikajúca, zdravá a prírodna náhrada umelých kupovaných sirupov.
Čo budeme potrebovať:
- 450 ks púpavový kvet
- 2 liter prevarená ochladená voda
- 1 ks citrón
- 1 ks limetka
- 50 listov z púpavy
- 800 gram trstinového cukru, aj viac, podľa vašej chuti a sladivosti
- 1 kopcovitá čl kyselina citrónová
Postup prípravy:
-
Najprv si dáme prevariť vodu a necháme ju úplne vychladnúť. Precedíme cez gázu, aby sa nám zachytil vodný kameň, ktorý sa nám vytvoril na povrchu.
-
Kvety púpavy si odtrhneme od lôžka podkvetia a pridáme do prevarenej a vychladnutej vody. Dľa chuti môžeme pridať aj bylinky – medovku, mätu, alebo šalviu. Pridať môžeme aj pastiersku kapsičku. Vyžmýkame citrón aj limetku, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať na 24 hod do špajze.
-
Vyluhovanú vodu s kvetmi púpavy, bylinkami si precedíme cez sitko. Prisypeme cukor a kyselinu ascorbovú a v momente ako dosiahne sirup 72-74 stupňov oheň úplne znížime a necháme povariť 3 minúty. Toto je proces pasterizácie, kedy sa vám nestratia zo sirupu cenné vitamíny, určite sirup neprevárajte ani dlhšie, ani na viac stupňoch, bolo by to škoda. Obsahuje kopec vitamínu C.
-
Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
-
Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok. Prípadne skladujte v chladničke.
ZDROJ:kobieceinspiracje.pl