Ako čítať štítky olivového oleja, aby ste sa vyhli nákupu falzifikátov

Stavím sa, že ak otvoríte kuchyňu, nájdete niekde olivový olej.

Olivový olej je vynikajúci v jedlách z cestovín, šalátových a pečených zeleninových jedál a skvelé na varenie vo všeobecnosti. Je to však viac ako len olej na varenie – obsahuje veľa zdravotných výhod. Existuje tiež veľa zaujímavých faktov o olivovom oleji.

Čo je to olivový olej? Ako sa to robí? Aká je história olivového oleja? Aké druhy olivových olejov sú? Ako si vyberiete ten najlepší? Ako ju používate? Aké sú jeho výhody? Naučíte sa odpovede na všetky tieto otázky v tomto článku.

Čo je olivový olej?

Olivový olej je olej, ktorý sa extrahuje z olív. Po zozbieraní olív sa misky premyjú a rozdrvia medzi veľké kamene alebo čepele z nehrdzavejúcej ocele do pasty. Vrstva sa odstredí, aby sa olej extrahoval. Výsledkom je zdravý mononenasýtený tekutý tuk bežne používaný pri varení, ale aj pre kozmetiku a liečivá.

História olivového oleja

Olivové stromy pochádzajú z oblasti Stredozemného mora. Olivy sa používajú od roku 8000 pred nl a olivový olej sa používa od roku 6000 pred naším letopočtom.

Existuje veľa rôznych druhov olív a olivových olejov, ktoré sa dnes používajú na rôzne účely.

Druhy olivového oleja

  • Rafinovaný olej: rafinované oleje boli chemicky spracované a spracované na skrytie nedokonalostí. 60% olivových olejov na trhu je rafinované, ale nie sú tou najlepšou voľbou pre vaše zdravie.
  • Nerafinovaný olivový olej: tento olivový olej je v najčistejšej forme bez akýchkoľvek chemických zmien. Obyčajne sú drahšie ako rafinované oleje.
  • Panenský olivový olej: je to nerafinovaný olej, ale môže mať niekoľko nedostatkov chuti.
  • Extra panenský olivový olej: je to nerafinovaný olej s najlepšou chuťou a arómou, ktorý spĺňa vysoké štandardy. Je to tiež najdrahšie.
  • Čistý olivový olej: tento olej nie je naozaj čistý, ale zmes rafinovaného a panenského olivového oleja.
  • Ľahký olivový olej: je to zmes rafinovaného a panenského olivového oleja, ktorá je navrhnutá tak, aby mala nižšie kalórie.

 Výber toho najlepšieho olivového oleja

Výber najlepšieho olivového oleja nie je tak jednoduchý, ako si myslíte.

Čo má dobrú chuť olivového oleja?

Dobrý olivový olej je vyrobený z kvalitných olív. Má príjemnú arómu s ľahkou trpkosťou. Ako olivový olej starne, stáva sa mäkším.

Rafinované oleje nemajú chuť alebo vôňu.

Ako zistiť, či je olivový olej falošný

Prečítajte si štítky veľmi starostlivo! Ak na štítku uvádzajú oleje zo semien, sójové bôby alebo iné zložky, nie je to skutočný olivový olej. Tiež skontrolujte dátum zberu a olivovníku za pravosť. Olivový olej z Čile a Austrálie je zvyčajne najlepšou kvalitou, ktorá spĺňa najvyššie štandardy.

Ako konzumovať olivový olej

  • Surové a nevarené: toto je najlepší spôsob, ako ju konzumovať na vrchole šalátov alebo vykvasiť na grilovaných zeleninách.
  • Varenie: použite na pečené zeleniny, cestoviny a iné jedlá. Olivové oleje začnú horieť rýchlejšie ako kokosový a avokádový olej.

Skladovanie olivového oleja

Najlepšie olivové oleje sú v tmavých fľašiach. Skladujte olivový olej na chladnom mieste v skrini alebo komore.

Výhody olivového oleja:

  • Bohatý na antioxidanty
  • Bojuje proti zápalu
  • Plnené antibakteriálnymi vlastnosťami
  • Pre dobré zdravie srdca
  • Môže pomôcť zníženiu hmotnosti
  • Môže znížiť riziko diabetu 2. typu
  • Zlepšuje trávenie
  • Posilňuje kosti
  • Odkladá starnutie

Teraz, keď viete všetko o olivovom oleji, stavím sa, že ste ho ešte viac nadšení používať.

ZDROJ:fitlife.tv

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>