AKÁ JE NAJZDRAVŠIA RYŽA?

V mnohých kuchyniach sveta je ryža hlavnou ingredienciou. Ryža má všetky základné živiny ako horčík, železo a vitamín B. Je tiež dobrým zdrojom bielkovín a nízkym obsahom tukov. Obsah živín sa však líši podľa druhu ryže .

Druhy ryže

Hnedá a čierna ryža je jednoznačne najzdravšia ryža. Naproti tomu biela ryža je najbežnejším typom ryže. Má šupku a vrstvu otrúb. Biela ryža obsahuje menej výživných látok ako hnedá, čierna alebo červená ryža.

Hnedá a čierna ryža – celozrnná – konzervovala choroboplodné zárodky aj častice otrúb obilia. V porovnaní s bielou ryžou majú vysoký obsah horčíka, vlákniny a ďalších vitamínov / minerálov.

Napríklad 1 šálka bielej ryže s dlhým zrnom obsahuje iba 1 g vlákniny, zatiaľ čo 1 šálka hnedej ryže obsahuje 4 g vlákniny. Hnedá ryža má navyše v porovnaní s bielou ryžu nižšiu glykemickú záťaž. Hnedá ryža je vysoko výživná a má orieškovú príchuť.

Ďalším porovnaním je dĺžka zrna alebo ryže: krátke zrno (Aborio), stredné zrno (japonský štýl) a dlhé zrno (basmati, jazmín). Ryža s dlhým zrnom má najnižší glykemický index, zatiaľ čo ryža s krátkym zrnom má najvyšší. Preto by bolo rozumné zvoliť skôr ryžu s dlhým zrnom hnedo-čiernej ryže ako bielu ryžu s krátkym zrnom. Hnedá ryža obsahuje asi 7,2 g bielkovín na 100 g.

Výber čiernej ryže, ktorá má orieškovú a zemitú príchuť, bude trvať varenie o niečo dlhšie ako bielej ryže. Má najvyšší obsah bielkovín – 9,1 g bielkovín na 100 g.

 

 

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>