V mnohých kuchyniach sveta je ryža hlavnou ingredienciou. Ryža má všetky základné živiny ako horčík, železo a vitamín B. Je tiež dobrým zdrojom bielkovín a nízkym obsahom tukov. Obsah živín sa však líši podľa druhu ryže .
Druhy ryže
Hnedá a čierna ryža je jednoznačne najzdravšia ryža. Naproti tomu biela ryža je najbežnejším typom ryže. Má šupku a vrstvu otrúb. Biela ryža obsahuje menej výživných látok ako hnedá, čierna alebo červená ryža.
Hnedá a čierna ryža – celozrnná – konzervovala choroboplodné zárodky aj častice otrúb obilia. V porovnaní s bielou ryžou majú vysoký obsah horčíka, vlákniny a ďalších vitamínov / minerálov.
Napríklad 1 šálka bielej ryže s dlhým zrnom obsahuje iba 1 g vlákniny, zatiaľ čo 1 šálka hnedej ryže obsahuje 4 g vlákniny. Hnedá ryža má navyše v porovnaní s bielou ryžu nižšiu glykemickú záťaž. Hnedá ryža je vysoko výživná a má orieškovú príchuť.
Ďalším porovnaním je dĺžka zrna alebo ryže: krátke zrno (Aborio), stredné zrno (japonský štýl) a dlhé zrno (basmati, jazmín). Ryža s dlhým zrnom má najnižší glykemický index, zatiaľ čo ryža s krátkym zrnom má najvyšší. Preto by bolo rozumné zvoliť skôr ryžu s dlhým zrnom hnedo-čiernej ryže ako bielu ryžu s krátkym zrnom. Hnedá ryža obsahuje asi 7,2 g bielkovín na 100 g.
Výber čiernej ryže, ktorá má orieškovú a zemitú príchuť, bude trvať varenie o niečo dlhšie ako bielej ryže. Má najvyšší obsah bielkovín – 9,1 g bielkovín na 100 g.