Ak vkladáte jedlo do plastových nádob, tieto identifikátory vám povedia, či tak máte robiť naďalej

Šikovné plastové nádoby sú veľmi populárne, vkladáme do nich suroviny aj hotové jedlá, balíme do nich desiatu, ohrievame jedlá v mikrovlnkách. V obchodoch ich je nesmierne množstvo veľkostí a kvality – ale žiaľ, nie všetky sú bezpečné. Môžu vylučovať toxíny, škodlivé pre ľudské zdravie. Čo si treba všímať už počas kupovania nádobiek na uchovávanie potravín, aby sa v nich nenachádzali nebezpečné chemické zlúčeniny?

Dôkladne si čítajte údaje na identifikačnom štítku tovaru a rozhodne sa vyhýbať tým, ktoré nemajú žiadne označenie

01 PET

Tieto nádobky nepoužívajte viacnásobne. PET je skratka pre polyetyléntereftalát. Uvoľňuje sa z neho chemická látka oxid antimonitý, ktorý bol mnohokrát spomenutý ako toxín spôsobujúci závažné zdravotné komplikácie.

02 HDPE

Jedna z bezpečnejších nádobiek, smelo ju používajte. HDPE znamená polyetylén s vysokou hustotou, je to najbezpečnejší plast, pretože je veľmi nereaktívny.

03 PVC

Vylučuje nebezpečné toxíny. Radšej sa im vyhýbajte a vžiadnom prípade v nich neohrievajte potravu. Jedovaté chemikálie sa uvoľňujú v priebehu celého životného cyklu PVC, vrátane ortuti, dioxínov a ftalátov.

04 PE-LD

Polyetylén nízkej hustoty, pomerne bezpečný výrobok, ale vhodnejšie je siahnuť po tých s označením číslami 2 a 5

05 PP

Veľmi bezpečný výrobok (polypropylén), používajte ho bez obáv o zdravie

06 PS

Chemická zlúčenina v týchto výrobkoch (polystyrén) vylučuje toxíny

07

Znamená ostatné druhy plastu, nikdy by sme ho nemali používať opakovane

ZDROJ:hidoctor.ir

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>