Recept na africké šišky som si veľmi obľúbila, pretože ich tvar je úplne iný od klasických šišiek a keď sú celé posypané škoricovým cukrom, nemajú chybu.
Africké šišky
Suroviny:
- cca 120 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 2 lyžice krupicového cukru
- 60 g rozpusteného masla
- 300 g polohrubej múky
- 4 žĺtky
- štipka soli
- 1 lyžica rumu
- nastrúhaná citrónová kôra z 1 citrónu
- tuk na vyprážanie, škoricový cukor na poprášenie
Postup:
Z polovice mlieka, droždia, štipky cukru nechajte vzísť kvások. Hmota by mala zdvojnásobiť objem.
Zo zostávajúceho mlieka, cukru, soli, masla, rumu, žĺtkov, citrónovej kôry, múky a kvásku spracujte mäkké, lesklé cesto. Nechajte vykysnúť (cca štyridsaťpäť minút) a potom z neho vyvaľkajte pätnásť hádov, každý v polovici prerežte a zapleťte alebo len spravte bochníčky a tie potom vyvaľajte na dlhšie pásy a zatočte. Konce len spojíte do kopy. Nechajte pätnásť minút kysnúť na doske a potom narozpálenom oleji smažte v hlbšej vrstve oleja tri minúty z každej strany (prvú stranu vždy prikryte pokrievkou). Vyberte, nechajte odkvapkať na papieri, dajte na tácku a pocukrujte ich celé škoricovým cukrom.
Dobrú chuť!
ZDROJ:wypiekibeaty.com.pl