Vitamíny a živiny sú to, čo potrebujeme, aby sme mali zdravé telo. Najlepšie ich prijmete prostredníctvom zdravej výživy. To je obzvlášť dôležité vo veku 40 rokov, pretože potom sa naše telo mení najviac. Už to nefunguje tak, ako keď ste mali 20. Vaše svaly sa zhoršujú, priberáte a zvyšuje sa riziko vzniku chorôb, ako je cukrovka, srdcové choroby či dokonca rakovina .
Okrem konzumácie zdravých potravín na zabezpečenie základných vitamínov je suplementácia ďalším dobrým spôsobom, ako absorbovať vitamíny a minerály. Toto sú najdôležitejšie vitamíny, ktoré potrebujeme pre zdravé telo .
Vitamín B12
Je to jeden z najdôležitejších vitamínov, ktoré potrebujeme na zlepšenie funkcie mozgu a normálnej krvi. Deti a mladí dospelí ho konzumujú prostredníctvom potravín, ktoré sú prevažne živočíšneho pôvodu: vajcia, ryby, kuracie a mliečne výrobky, ale keď začneme dosiahnuť vek 40 alebo 50 rokov, hladina žalúdočnej kyseliny sa začne vyčerpávať.
Mali by ste začať uvažovať o získaní doplnku. Odporúčaná denná dávka je 2,4 mg denne. Tento vitamín je rozpustný vo vode, takže ak ho nepotrebujete, odstránite ho močom.
Vápnik
Vápnik je nevyhnutný minerál, ale podľa niektorých štúdií môže u postmenopauzálnych žien zvyšovať riziko srdcovej smrti, mŕtvice a srdcového infarktu.
Pred dosiahnutím veku 30 rokov vstrebávame väčšinu vápniku, čo nám pomáha mať zdravé kosti neskôr v našom živote. Potrebujeme túto živinu pre dobrú svalovú kontrakciu, činnosť nervov a srdca atď. Ak nespotrebujete dostatok vápniku, vaše telo si ho ukradne z vašich kostí a oslabí ich.
Pre ženy vo veku od 40 do 50 rokov postačuje až 1 000 mg denne a pre ženy vo veku nad 50 rokov 1 200 mg. Jedzte veľa potravín bohatých na vápnik, ako sú brokolica, mandle, mliečne výrobky, tofu, špenát a sardinky.
Vitamín D
Vitamín D je veľmi dôležitý po 40 rokoch. Ak máte nedostatok tohto vitamínu, zvyšuje sa riziko vzniku mnohých chorôb: roztrúsená skleróza, rakovina prsníka a hrubého čreva, cukrovka, srdcové choroby atď.
Tento vitamín môžete brať z obilnín obohatených o mliečne výrobky, ale najlepším zdrojom je jednoznačne pobyt na slnku. Uistite sa však, že používate krém na ochranu proti slnečnému žiareniu a po 50 rokoch prijímate najmenej 600 IU D3 za deň a 800 IU za deň.
Horčík
Horčík nám pomáha regulovať krvný tlak a to je po 40 rokoch veľmi dôležité. Ak máte nedostatok horčíka, máte zvýšené riziko zápalov, cukrovky a srdcových chorôb. Horčík pomáha nášmu telu dobre vstrebávať vápnik a hrá veľkú úlohu v našich svalových, nervových a srdcových funkciách, ale tiež reguluje hladinu glukózy v krvi.
U žien vo veku nad 40 rokov je dostatočné množstvo až 320 mg denne. Nájdete ho v orechoch, avokáde, semenách, fazuli a sóji. Môžu sa tiež vyskytnúť niektoré vedľajšie účinky príliš veľkého množstva horčíka, napríklad nevoľnosť, kŕče alebo hnačka.
Draslík
Draslík je veľmi dôležitý pre vyrovnaný krvný tlak. Podľa niektorých štúdií môže vyšší príjem draslíka z potravy znížiť riziko mozgovej príhody.
Stále by ste mali byť opatrní, aby ste nekonzumovali príliš veľa draslíka, pretože by to mohlo poškodiť vaše srdce aj tráviaci trakt. Môžete si ho vziať z potravín, ako sú mangold, banány, šošovica, sladké zemiaky a fazuľa. S doplnkami buďte opatrní a dodržiavajte dávkovanie, ktoré odporúča váš lekár.
Omega 3
Omega-3 sú veľmi prospešné mastné kyseliny, ktoré sú plné zdravotných výhod. Sú veľmi prospešné pre náš mozog a naše srdce. Pomáhajú nám znižovať riziko srdcových chorôb, znižujú krvný tlak a LDL („zlý“) cholesterol a chránia našu pamäť.
Môžete konzumovať veľa omega-3 z potravín, ako sú ľanové semená, listová zelenina, ryby a vlašské orechy, ale môžete si vziať aj doplnky. Ak ste zdraví, mali by ste užiť najmenej 500 mg. Užívajte 800 až 1 000 mg pri srdcových ochoreniach a 2 000 až 4 000 mg pri vysokých hladinách triglyceridov. Správne dávkovanie konzultujte s lekárom.
Probiotiká
Probiotiká sú veľmi dôležité, ak máte 40 alebo viac rokov. Pomáhajú nám chudnúť a mať zdravé črevá a znižujú riziko mozgových príhod, cukrovky, srdcových chorôb a ďalších.
Probiotiká môžete získať z mliečnych a fermentovaných sójových výrobkov. Pomôžu vám tiež v boji proti hnačkám.