7 kombinácií potravín, ktoré vám bez problémov pomôžu schudnúť

Všimli ste si, že s rovnakým množstvom kalórií, jedlo buď pomáha schudnúť rýchlejšie, alebo priberať? A tá najpodivnejšia vec: môžete jesť úplne zdravé jedlo, a neschudnúť, a po zakázaných výrobkoch hmotnosť náhle začne klesať. Toto je vedecké vysvetlenie. Niektoré kombinácie produktov môžu urýchliť alebo spomaliť metabolizmus, pretože ich aktívne zložky vzájomne pôsobia. Ako presne to funguje, uvedieme v zozbieraných príkladoch účinných kombinácií.

Užitočné a chutné kombinácie pre seba, čo pomôže nezažiť sklamanie, keď vstanete na váhu ráno.

Mäso a čierne korenie

Vedci študovali, ako čierne korenie v kombinácii s kurkuma ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa hamburger. Ukázalo sa, že mastné mäso sa stáva užitočnejším, ak pridávate korenie počas jeho prípravy.

Mäso je hlavným zdrojom bielkovín. Preto použitie korenín vám umožní neopustiť svoje obľúbené výrobky v čase chudnutia a bude prínosom pre zdravie.

Pepper je obzvlášť užitočný pre tých, ktorí robia šport: zlepšuje metabolizmus, reguluje metabolizmus sacharidov a tukov. Vedci odporúčajú zahrnúť ju do stravy ako prídavok do potravín, aby sa zlepšil priaznivý účinok fyzickej aktivity.

Mlieko a kurkuma

Mlieko s kurkuma môže byť alternatívou k proteínovým kokteilom alebo jogurtom pripraveným na pitie (v druhom prípade je zvyčajne dostatok cukru a ďalších prísad). Tento nápoj sa tiež nazýva zlaté mlieko, „zlaté mlieko“.

Môžete si ho pripraviť doma:

  • 40 g kurkumy a 100 ml vody sa premieša.
  • Zmes sa varí, potom sa varí ďalších 5-10 minút za stáleho miešania na hustú pastu.
  • Pridajte 1 lyžičku. Vložte do pohára prevareného mlieka.

Hotová zmes musí byť uložená v chladničke (nie však dlhšie ako jeden mesiac).

V 1 polievková lyžica kurkuma obsahuje : 26% dennej normy mangánu, 16% dennej normy železa, esenciálnych mastných kyselín omega-3 a omega-6, vitamínov B6 a C.

Vedci sa domnievajú, že nadváha je vždy spojená so zápalom v tele. Ak tento proces odstránite, človek začne schudnúť rýchlejšie. Kurkumín znižuje zápal, oxidačný stres a krvný tlak, zlepšuje citlivosť na inzulín.

Mliečne výrobky pomáhajú stratiť tieto kilá navyše. Konzumenti mlieka znižujú riziko diabetu 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení (najmä mŕtvice) a zvyšujú hustotu kostí.

Vajcia a sladká paprika

Ukázalo sa, že po raňajkách s proteínom sa človek cíti oveľa dlhšie. Miešané vajcia na raňajky pomáhajú jesť o 18% menej kalórií denne.

Sladká paprika pomáha presunúť váhu zo zeme: 100 g tejto zeleniny obsahuje 213% dennej potreby vitamínu C. Keď je v tele dostatok vitamínu C, oxiduje o 1/3 viac tuku počas cvičenia a hmotnosť klesá. Existuje hypotéza, že ide o nedostatok vitamínu C, ktorý vedie k tomu, že hmotnosť je na mieste.

Grapefruity a ryby

Polovica grapefruitu pred jedlom pomáha znížiť hmotnosť. V skupine ľudí, ktorí konzumovali pohárik grapefruitovej šťavy alebo pol čerstvého grapefruitu, bol úbytok hmotnosti približne o 1,5–1,6 kg za 12 týždňov. Je dôležité, aby ľudia, ktorí sa zúčastnili na štúdii, nezmenili svoju zvyčajnú diétu, ale jednoducho do nej pridali grapefruit. Pre tento rok by takáto malá zmena mohla pomôcť stratiť 6,4 kg.

Ako proteín základ stravy, môžete použiť ryby. 100 g sardíniek teda obsahuje 49% denného príjmu bielkovín, 68% denného príjmu vitamínu D a 149% denného príjmu vitamínu B12, čo je nízka hladina často spojená s nadváhou. Pre porovnanie, 100 g lososa obsahuje 51% denného príjmu bielkovín a 58% denného príjmu vitamínu B12.

Čokoláda a feferónka

100 g tmavej čokolády (70–85% kakaa v kompozícii) obsahuje v% dennej dávky:

  • proteín – 16%
  • železo – 66%, mangán – 97%
  • meď – 88%, zinok – 22%, horčík – 57%
  • Omega-3 a Omega-6 – 34 mg a 1 218 mg
  • vitamín B6 – 2%, B12 – 5%, vitamín K – 9%, riboflavín – 5%

Metabolizmus sa môže spomaliť v dôsledku nedostatku železa, zinku a selénu. Nadváha je bežná u ľudí s nízkym obsahom železa v tele. Preto je dôležité pridať do stravy potraviny, ktoré najlepšie pokrývajú dennú potrebu živín.

100 g čokolády obsahuje 80 mg kofeínu, ktorý urýchľuje metabolizmus. Približne rovnaké množstvo kofeínu je obsiahnuté v espresso šálke.

Červená paprika obsahuje kapsaicín. Urýchľuje metabolizmus, pomáha spaľovať viac kalórií, dlhodobo dáva pocit sýtosti.

Tvaroh a čerešňa

Výskumníci na  University of Florida odhalili, že tvaroh je skvelou voľbou pre neskorú večeru. Odborníci študovali odozvu tela na 30 g proteínu, jedli 30-60 minút pred spaním. Syry zlepšili metabolizmus, pozitívne ovplyvnili svalovú štruktúru a celkové zdravie.

Čerešne sú bohaté na antokyány, ktoré pomáhajú bojovať proti nadmernému telesnému tuku. Čerešňová šťava – nepostrádateľný nástroj pre tých, ktorí sa aktívne zapájajú do športu. Šťava znižuje pocit straty sily a pomáha obnoviť svaly rýchlejšie , znižuje zápal v tele. Zo 150 g čerešní dostáva telo 40% denného príjmu vitamínu A , 26% denného príjmu vitamínu C.

Zemiaky a paradajková šťava

Sladké zemiaky sú odlišné od bielych: obsahujú málo škrobu. Preto je vo svojich nutričných vlastnostiach, obsahu vlákniny a draslíka, jeho energetickej hodnote, veľmi podobný banánu. Na rozdiel od listovej zeleniny nám zemiaky poskytujú bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou.

Vedci aktívne skúmajú, či konzumácia zemiakov vedie k nárastu hmotnosti a túto myšlienku vyvracia. Viac ako polovica kalórií v porcii zemiakov varených akýmkoľvek spôsobom (hranolky, vyprážané zemiaky, hranolky) sú tuky, ktoré sú tiež varené. Neexistuje žiadny presný dôkaz, že konzumácia zemiakov varených bez masla (pečené alebo varené zemiaky) vedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti.

Zemiaky – vynikajúci zdroj nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha žalúdku pracovať rýchlejšie. V jednej štúdii vedci zistili, že sladké zemiaky pomáhajú bojovať s nadváhou. Tento efekt možno vysvetliť tým, že po konzumácii zemiakov prichádza neskôr pocit hladu a v dôsledku toho sa znižuje celkový kalorický obsah dennej stravy.

100 g pečených zemiakov obsahuje takmer toľko vlákniny ako hnedá ryža, ale menej kalórií.

Miska pečených zemiakov môže byť doplnená paradajkovou šťavou alebo čerstvými paradajkami. Paradajková šťava pomáha znížiť veľkosť pásu. Toto bolo objasnené počas štúdie, v ktorej ženy pili 280 ml paradajkovej šťavy denne počas 2 mesiacov. Tento účinok sa dosahuje vďaka lykopénu – látke, ktorá sa nachádza v paradajkách a inej červenej zelenine a chráni nás pred metabolickými problémami.

ZDROJ:.adme.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>