5 potravín, ktoré by ste nikdy nemali pred varením umývať a 5 potravín, ktoré musíte VŽDY. Z niektorých som zostala v šoku

Už od detstva nám prizvukovali, že si musíme oplachovať všetko, čo budeme jesť. Avšak veľmi málo ľudí vie, že niekedy tento zvyk robí viac škody ako dobra. Umývanie niektorých potravín vedie k šíreniu baktérií a mnohých ďalších negatívnych dôsledkov.

Dnes Vám preto poradíme, ako správne potraviny pripravovať na konzumáciu!

NIKDY NEUMÝVAJTE!

Vajcia

Zvláštna látka je často aplikovaná na vajcia, pretože chráni vajcia pred kontamináciou baktériami. Voda ničí túto ochranu, takže by ste nemali vajíčka variť.

Kurča

Ak začnete variť hneď, všetky baktérie zomrú. Podľa najlepších kuchárov je lepšie variť kurčatá dvakrát: po prvom ohriatí vody by ste mali vymeniť vodu a potom pokračovať vo varení.

Mäso

Rovnako ako kuracie mäso by ste nemali umývať ani iné čerstvé mäso (hovädzie, bravčové, teľacie, jahňacie), pretože umývanie pomáha baktériám šíriť sa do kuchynského drezu a rúk. Môžete sa zbaviť baktérií vysokými teplotami.

Tip! Pred varením používajte obrúsky, aby ste odstránili šťavu z povrchu mäsa. Potom si mydlom a teplou vodou umyte ruky.

Cestoviny

Je ťažké povedať, kto si myslel, že je dobré umyť cestoviny. Kuchári si myslí, že umývanie cestovín by malo byť nezákonné, pretože voda odstraňuje škrob, ktorý pomáha vstrebávať omáčku efektívnejšie.

Cestoviny môžete umyť až po varení, ak ich chcete použiť v šaláte.

Huby

Nikdy by ste nemali dlho držať huby pod vodou, alebo je veľa namáčať. Veľmi dobre totiž absorbujú vodu. Je lepšie je rýchlo opláchnuť a vysušiť papierovým uterákom. Mali by ste to urobiť len pred varením. Inak sa skazí a stratí svoju pružnosť.

VŽDY UMÝVAJTE!!!

Ovocie a zelenina s jedlou šupkou

Ak uvidíte, že sú ovocie a zelenina s jedlou šupkou čisté a lesklé, neznamená to, že je doma nemusíte umývať. To určite musíte.

Nepoužívajte však mydlo. Proste usušte potravinu papierovou utierkou, alebo obrúskom po „studenej sprche“.

Cínové plechovky

Baktérie sa vďaka veku nemôžu dostať dovnútra. Ale určite to urobia, ak plechovku dobre neopláchnete, než ju otvoríte.

Ovocie a zelenina s nepožívateľnou šupkou

Bez ohľadu na to, ako dobre šupku ošúpeme, baktérie zo šupky sa dostanú do jedlých častí. To je dôvod, prečo by ste mali vždy umyť banány, melóny, vodné melóny a iné ovocie a zeleninu nejedlá šupkou, než ich budete jesť.

Orechy

Vždy je potrebné orechy kvalitne opláchnuť, aj keď sú obielené. Nikdy nevieme, kde boli skladované a ako boli prepravované. Okrem toho umývanie Vám pomáha sa zbaviť kyseliny fytovej, ktorú obsahujú čerstvé orechy. Používa sa k ochrane orieškov pred parazitmi, ale môže tiež poškodiť ľudské telo.

Sušené ovocie

Tento druh jedla je považovaný za jeden z najšpinavších. To platí najmä pre ovocie, ktoré sa predáva vážené. Dokonca aj keď ste si kúpili sušené ovocie v peknom balení, musíte ho najprv umyť, alebo dokonca namočiť na niekoľko hodín.

ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>