5 potravín, ktoré môžete jesť, na boj proti Alzheimerovej chorobe a 3 na jej zabránenie

Existuje veľa vecí, ktoré vám môžu pomôcť cvičiť mozog a udržiavať ho zdravý, ale nie je to tak známe, že vaša strava tiež zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní rizika rozvoja demencie a Alzheimerovej choroby. Nedávna štúdia ukázala, že špecifická stravanazývaná MIND strava by mohla znížiť riziko týchto chorôb.

Po rozsiahlom výskume zhromaždili hlavné výživné prvky, ktoré by ste mali zahrnúť do svojho plánu stravovania pre silný mozog, a ďalšie, ktorým sa musíte vyhnúť.

Zdravé potraviny v mozgu

1. Bobule sú ovocie číslo jedna, ktoré sa konzumuje

Bobule majú vysoký obsah flavonoidov, ktoré sú veľmi prospešné pre náš mozog. Počas 20 ročnej štúdie s tisíckami ľudí, ktorí konzumujú rôzne druhy ovocia, vedci zistili, že tí, ktorí jedli väčšinou bobule, mali najpomalšiu mieru kognitívneho poklesu. Takže pridajte čučoriedky, jahody a brusnice do vášho občerstvenia; mozog ti ďakujem neskôr.

2. Jedzte svoje zelené, ako hovorili naše mamičky

A mali úplnú pravdu. Zelenina je pre naše zdravie prospešná na mnohých úrovniach vrátane zdravia mozgu, pretože obsahuje živiny ako folát, flavonoidy, vitamín E a karotenoidy. Zelenina listová ako špenát, korenie, šalát a kapusta sú najlepšie možnosti a ukázalo sa, že znižujú rýchlosť starnutia mozgu. Nezabudnite do jedla zaradiť šalát.

3. Orechy urobte z nového občerstvenia

Namiesto spracovaného občerstvenia a sladkostí si vyberte hrsť surových alebo pražených orechov , ktoré majú vysoký obsah vitamínu E a ktoré pomáhajú nášmu mozgu fungovať. Vďaka ich zlúčeninám, zdravým tukom, vláknine a antioxidantom pomáhajú celému zdraviu. Môžete tiež skúsiť kombinovať orechy a bobule a vytvoriť kombináciu mozgu.

4. Olivový olej používajte viac, surový a pri varení

Ak viete niečo o stredomorskej strave, viete, že olivový olej je spojencom číslo jeden pre dobré a zdravé jedlo. Lekári odporúčajú obmedziť akékoľvek iné oleje alebo maslo a vrátane olivového oleja – zvlášť extra panenského olivového oleja – na vašu stravu, ktorá slúži ako ochrana pre náš mozog pred demenciou.

5. Pridajte ryby k svojmu stolu najmenej raz týždenne

Štúdi ukázali, že ľudia nad 65 rokov, ktorí neustále jedli ryby, mali lepšie skóre v testoch pamäti v porovnaní s tými, ktorí jedli menej alebo žiadne ryby, a uprednostňujú mäso. Ryby obsahujú zdravé tuky, B-6 a B-12, ktoré sú prospešné pre naše mozgy. Podľa MIND stravy stačí jedenkrát týždenne.

Nezdravé skupiny

1. Znížte množstvo mäsa, najmä červeného mäsa, a získajte bielkoviny z fazule, šošovice a sóje

Boli by ste prekvapení, koľko bielkovín môže naše telo získať z iných zdrojov okrem mäsa. Odborníci odporúčajú čo najviac najviec znížiť spotrebu mäsa a získať bielkoviny, ktoré náš mozog potrebuje, z bôbov, šošoviek a sójových bôbov, ktoré sú bohaté na bielkoviny a obsahujú tiež veľa vlákniny a vitamínu B, ktoré sú potrebné na udržanie zdravej mysle.

 2. Obmedzte maslo, margarín a syr (to je tvrdé, vieme!)

Je to ťažké pre milovníkov syra, ale by sa syr, najmä plnotučný druh, mal znížiť, ak chceme znížiť riziko demencie. To isté platí pre maslo a margarín – je najlepšie ich nahradiť olivovým olejom.

3. Cukor a soľ nie sú priateľmi nášho mozgu

Syr môže byť vynikajúci, ale pre náš mozog to nie je veľmi dobré. Máte plán výživy, aby vaše telo zostalo zdravé? Podeľte sa s nami o svoje stravovacie návyky v komentároch.

ZDROJ.brightside.me

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>