5 najúčinnejších domácich nápojov na prechladnutie a chrípku, ktoré vás postavia na nohy a budete fit už za pár dní

Chrípkové obdobie je v plnom prúde a ľudia nevedia, či majú zaľahnúť do postele, alebo utekať na čakačku k lekárovi. Nuž a tí, čo to majú najhoršie, musí aj napriek chorobe ísť do práce. Či už sa liečite doma, alebo musíte chodiť do práce, prinášame vám niekoľko vynikajúcich tipov na horúce nápoje, ktoré majú zázračné účinky pri chrípke a prechladnutí.


Znížiť únavu, bolesti v krku či dokonca bolesti hlavy hraničiace s migrénou pomáhajú najlepšou liečivé horúce nápoje. Ak navyše viete, ako az čoho si taký nápoj pripraviť, vedzte, že nad chorobou ste už teraz zvíťazili. Stačí vydržať deň či dva a opäť budete stáť pevne na svojich nohách.

Horúci sirup z rakytníka

Pomáha predovšetkým pri liečbe zápalových ochorení horných dýchacích ciest. Zmiešajte napríklad pomarančový džús (pretože obsahuje veľa vitamínu C) s rakytníkovým sirupom a nechajte zovrieť ohňu. Vypite ešte horúce.

Šípkový odvar

Šípky sú, podobne ako rakytník a citrón, najbohatší zásobárňou vitamínu C. Majú močopudné účinky a sú mimoriadne dobré aj na cholesterol. Na prechladnutie účinkujú najlepšie – podobne ako maliny – v sušenej forme. Večer si zalejte 3 lyžice šípok pol litrom vriacej vody a nechajte ich cez noc lúhovať v termoske. Do rána budete mať silný odvar, ktorý pri chrípke a prechladnutí pite aspoň 4-krát za deň, najlepšie tak pol hodinu pred jedlom. Dochutiť ich samozrejme môžete medom.

Čaj z malinového lístia a kvetov

Malinové listy a kvety majú úžasne silné protizápalové účinky, výrazne znižujú horúčku a potenie. Malinovej kvety dajú čaju nezameniteľnú vôňu a chuť a postaví vás na nohy. Najúčinnejšie odvary sú zo sušených malinového lístia, preto nezabudnite počas sezóny malín vždy natrhať aj niečo na studené zimné večery, dobre ich vysušte a uskladnite v uzavretej sklenenej nádobe.

Varený kompót zo sušeného ovocia

Odvar zo sušených plodov ovocia má upokojujúce účinky pri nachladnutí a navyše je veľmi chutný. Chorému dodáva energiu a rýchlo postaví na nohy. Najlepšie je zmiešať rôzne druhy ovocia. 100 g ľubovoľného sušeného ovocia (slivky, jablká, marhule, hrušky, hrozienka, …) narežte na menšie kúsky a dajte ich variť do pol litra vody asi na 30 minút. Pridajte 1,5 polievkové lyžice cukru, prípadne medu. Ak chcete pridať do kompótu aj hrozienka, tie pridávajte až 5 minút pred dovarením. Odvar môžete dochutiť citrónom, dodá mu krásnu oranžovo zlatistú farbu.

ZDROJ:jensprav.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>