Krémové polievky sú chutné a efektné môžu byť vyrobené z takmer všetkých rastlín. Výživná polievka v horúcich letných dňoch a chladných zimných večerov. Teraz vám predstavíme 3 najchutnejšie krémové polievky.
1. Paradajková krémová polievka
zloženie:
- 800 g paradajok
- 200 g chleba (suchý, najmenej 1 deň)
- 3 cesnak
- 250 ml vody
- soľ
- mletý čierny korenie
- olivový olej podľa chuti
príprava:
Chlieb odlúpnite a nakrájajte na kocky, vložte do misy a zaljte vodou a nechajte ju zmäknúť po dobu 30 minút. Ak chcete vyčistiť paradajku z jej škrupiny, najjednoduchším spôsobom je nalievať horúcu vodu na paradajky, nechajte ju 3 minúty a potom ju jemne olúpte. Nakrájajte paradajky na kocky, vložte ich do mlynčeka s chlebom a cesnakom, premiešajte, pridajte 50 ml olivového oleja a rozmixujte to. Výslednú zmes zakryjte fóliou a umiestnite ju do chladničky približne na cca 2 hodiny. Podávajte s varenými vajciami a slaninkou opečenou na vrchole polievky. Dobrú chuť!
2. Bomba krémová polievka
zloženie:
- 500 g huby
- 3 veľké zemiaky
- 700 ml vody alebo zeleninový vývar
- 1 strúčiky cesnaku
- petržlen
- 50 ml kyslej smotany
- 30 g masla
- soľ
- paprika podľa chuti
príprava:
Umyte huby, odlúpnite zemiaky, potom dajte na plátky alebo do malých kociek huby a zemiaky. Maslo nakrájame na panvici, pridáme nakrájanú cibuľu, zemiaky a cesnak. Dusíme na pomalom sporáku cca. 10 minút postupne pridajte trochu vody alebo zeleninového vývaru. Pridajte huby a opekajte ďalších 10 minút, potom odstráňte z tepla. Pridajte soľ, korenie, nalejte zvyšnú zeleninovú šťavu a rozmixujte. Po miešaní pridajte kyslú smotanu a nakrájaný zelený hrášok. Nechajte len zovrieť, za stáleho miešania. Podávame s praženými fazuľkami, s pečenými plátkami húb a petržlenovou vňaťou.
3. Zeleninová krémová polievka
zloženie:
- 600 g zemiakov
- 100 g pór
- 100 g mrkvy
- 500 ml mlieka
- 500 ml zeleninovej šťavy (alebo vody)
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 klinček
- soľ
- paprika podľa chuti
príprava:
Pór a mrkvu nakrájame na kocky, potom opekáme v olivovom oleji na pomalom ohni 15 minút, pomaly pridáme zeleninovú šťavu a varíme. Vyčistite zemiaky a nakrájajte na kocky, vložte ich do hrnca, nalejte mlieko, osoľte, okoreňte, pridajte klinček a znovu varte na pomalom ohni. Keď je zemiak mäkký, odstráňte klinčeky a rozmixujte. Pridajte nastrúhanú mrkvu. Ozdobte pórmi a cibuľou pred podávaním.
ZDROJ:ketkes.com