Dáte mi za pravdu, že jeden z najuniverzálnejších druhov zeleniny je karfiol. Hodí sa do šalátov, polievok i nátierok, na vyprážanie i varenie, ale najlepšie je ako hlavná hviezda zapečených jedál. Keď k stolu pozvete aj jeho kamarátov superzdravou brokolicu a pekné romanesco, otvára sa pred vami svet kulinárskych fantáziou.

Karfiolová pizza so šunkou a syrom
Ingrediencie na 1 veľkú alebo 4 malé placky:

- 1 stredne veľký karfiol
- 100 g mletých mandlí
- 100 g strúhaného syra
- 2 vajcia
- 1/2 lyžičky soli
- štipka kurkumy
- 200 g paradajkovej passat
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 200 g dusenej šunky
- 150 g mozzarelly
- bazalka na ozdobu
Pracovný postup:
- Karfiol rozoberieme na ružičky a dáme variť do osolenej vody na 5 minút. Potom ho scedíme a rozsekajú v robote s rotačnými nožmi nahrubo.
- Nasekaný karfiol v mise zmiešame s mletými mandľami, strúhaným syrom, vajcami, soľou a kurkumou.
- Na plechu vyloženom papierom vytvoríme jednu veľkú, alebo štyri malé silnejšie placky s vyššími okrajmi a dáme predpiecť do rúry asi na 20 minút na 180 ° C.
- Medzitým zmiešame paradajkovou Passatu s prelisovaným cesnakom a dochutíme ju soľou a čerstvo mletým korením.
- Paradajkovú zmes nanesieme na placky, okraje necháme voľné, a poukladáme nakrájanú šunkou a natrhanými kúsky mozzarelly.
- Pečieme v rúre na 200 ° C asi 5 minút a pred podávaním posypeme lístkami bazalky.
Tip: Náplň na pizzu môžete obmieňať podľa chuti a podľa toho, čo vám ponúkne chladničky a špajza. Skúste na ňu pridať plátky šampiňónov, nakrájané paradajky a papriku, nakladanú kukuricu apod.
Krehký koláč s brokolicou a karfiolom
Ingrediencie na koláčovú formu:
Quiche s brokolicou a karfiolom
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1/2 lyžičky soli
Na náplň:
- 1/2 karfiolu
- 1 menšia brokolica
- 6 vajec
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g strúhaného syra
- 1 lyžička soli
- na špičku noža muškátového orieška
- čerstvo mleté čierne korenie
Pracovný postup:
- Z hladkej múky, nakrájaného studeného masla, soli a asi dvoch lyžíc studenej vody vypracujeme na doske rýchlo hladké cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
- Medzitým si rozoberieme karfiol a brokolicu na ružičky a asi 10 minút je predvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť.
- Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka dáme do koláčovej formy. Dno poprepichujeme vidličkou a dáme do rúry predhriatej na 180 ° C asi na 10 minút.
- Predvarený karfiol a brokolicu nakrájame na menšie kúsky. V mise prošleháme vajcia so smotanou, pridáme nastrúhaný syr, karfiol a brokolicu. Dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.
- Zmes nalejeme na predpečené krehké cesto, vložíme do rúry a pečieme ešte asi 25 minút dozlatista.
Tip: Do plnky môžete pridať tiež nasekanú šunku alebo pikantné klobásku.
ZDROJ.bidista.com