2 výborné recepty na perfektnú zapekanú večeru, hlavnú rolu v nich zohráva karfiol

Dáte mi za pravdu, že jeden z najuniverzálnejších druhov zeleniny je karfiol. Hodí sa do šalátov, polievok i nátierok, na vyprážanie i varenie, ale najlepšie je ako hlavná hviezda zapečených jedál. Keď k stolu pozvete aj jeho kamarátov superzdravou brokolicu a pekné romanesco, otvára sa pred vami svet kulinárskych fantáziou.

Karfiolová pizza so šunkou a syrom

Ingrediencie na 1 veľkú alebo 4 malé placky:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 vajcia
  • 1/2 lyžičky soli
  • štipka kurkumy
  • 200 g paradajkovej passat
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 200 g dusenej šunky
  • 150 g mozzarelly
  • bazalka na ozdobu

Pracovný postup:

  1. Karfiol rozoberieme na ružičky a dáme variť do osolenej vody na 5 minút. Potom ho scedíme a rozsekajú v robote s rotačnými nožmi nahrubo.
  2. Nasekaný karfiol v mise zmiešame s mletými mandľami, strúhaným syrom, vajcami, soľou a kurkumou.
  3. Na plechu vyloženom papierom vytvoríme jednu veľkú, alebo štyri malé silnejšie placky s vyššími okrajmi a dáme predpiecť do rúry asi na 20 minút na 180 ° C.
  4. Medzitým zmiešame paradajkovou Passatu s prelisovaným cesnakom a dochutíme ju soľou a čerstvo mletým korením.
  5. Paradajkovú zmes nanesieme na placky, okraje necháme voľné, a poukladáme nakrájanú šunkou a natrhanými kúsky mozzarelly.
  6. Pečieme v rúre na 200 ° C asi 5 minút a pred podávaním posypeme lístkami bazalky.

Tip: Náplň na pizzu môžete obmieňať podľa chuti a podľa toho, čo vám ponúkne chladničky a špajza. Skúste na ňu pridať plátky šampiňónov, nakrájané paradajky a papriku, nakladanú kukuricu apod.

Krehký koláč s brokolicou a karfiolom

Ingrediencie na koláčovú formu:

Quiche s brokolicou a karfiolom

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1/2 lyžičky soli

Na náplň:

  • 1/2 karfiolu
  • 1 menšia brokolica
  • 6 vajec
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 lyžička soli
  • na špičku noža muškátového orieška
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Pracovný postup:

  1. Z hladkej múky, nakrájaného studeného masla, soli a asi dvoch lyžíc studenej vody vypracujeme na doske rýchlo hladké cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Medzitým si rozoberieme karfiol a brokolicu na ružičky a asi 10 minút je predvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť.
  3. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka dáme do koláčovej formy. Dno poprepichujeme vidličkou a dáme do rúry predhriatej na 180 ° C asi na 10 minút.
  4. Predvarený karfiol a brokolicu nakrájame na menšie kúsky. V mise prošleháme vajcia so smotanou, pridáme nastrúhaný syr, karfiol a brokolicu. Dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.
  5. Zmes nalejeme na predpečené krehké cesto, vložíme do rúry a pečieme ešte asi 25 minút dozlatista.

Tip: Do plnky môžete pridať tiež nasekanú šunku alebo pikantné klobásku.

ZDROJ.bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>