11 produktov, ktoré zlepšia pamäť a funkciu mozgu, urobia s nimi poriadne divy

Váš mozog je úžasný. Ako kontrolné centrum celého organizmu ovláda srdcový tep, dýchanie, akýkoľvek pohyb, myšlienku a pocit. Preto je dôležité udržať ju v najlepšom pracovnom stave. Ale ako to možno urobiť?

To, čo jeme, má významný vplyv na zdravie mozgu. V tomto článku sme získali najužitočnejšie produkty pre mozog a pamäť a vysvetliť, prečo je také dôležité, aby každá položka z tohto zoznamu bola prítomná vo vašej strave.

1. Mastné ryby

Pokiaľ ide o produkty, ktoré zlepšujú pamäť a funkciu mozgu, prichádza do úvahy najprv tučná ryba. A nie márne. Tieto druhy rýb, ako je losos, pstruh a sardinky sú plné omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre pamäť a schopnosť vnímať informácie a školenia. Mozog je zo 60% tuku a polovica má štruktúru podobnú omega-3. Mozog používa tieto kyseliny na produkciu nervových buniek.

Dostatočný príjem tejto látky môže spomaliť úbytok duševného stavu, ktorý nevyhnutne prichádza s vekom, a tiež zabrániť nástupu Alzheimerovej choroby. V jednej štúdii sa zistilo, že ľudia, ktorí pravidelne konzumované ako potravinová varené ryby, mozog viac sivá hmota, ktorá obsahuje nervové bunky, ktoré riadia naše pamäť, emócie a rozhodovacie schopnosti.

Olejové ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré mozog potrebuje na produkciu nervových buniek. Omega-3 pomáha zlepšovať pamäť a náladu, ako aj výrazne znižuje rýchlosť zmeny vekovej činnosti v mozgu.

2. Káva

Ak sa vaše raňajky začínajú so šálkou kávy, radi vás budeme informovať, že robíte všetko správne. Káva obsahuje užitočný kofeín a antioxidanty pre funkciu mozgu.

Kofeín zlepšuje činnosť mozgu nasledujúcimi spôsobmi:

  • Zlepšuje pozornosť: kofeín blokuje produkciu adenozínu – látky, ktorá spôsobuje ospalosť, čo umožňuje človeku lepšie vnímať životné prostredie.
  • Zlepšuje náladu: kofeín stimuluje produkciu látok, ako je serotonín, o ktorom je známe, že zlepšuje náladu.
  • Posilňuje koncentráciu: štúdie ukázali, že osoby, ktoré vypili veľkú šálku kávy ráno a niekoľko malých počas dňa, sa lepšie vyrovnali s prácou vyžadujúcou vysokú koncentráciu pozornosti.

Pravidelná spotreba kávy tiež znižuje riziko vzniku neurologických ochorení, ako sú Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba. S najväčšou pravdepodobnosťou je to čiastočne spôsobené vysokou koncentráciou rôznych antioxidantov v nápoji.

3. Čučoriedky

Čučoriedky sú ďalším produktom užitočným pre mozog a celý organizmus.

Na čučoriedkach, ako aj v iných jasných plodoch, vysoký obsah antokyanov – rastlinná látka s protizápalovým a antioxidačným účinkom. Môže spomaliť starnutie mozgu a vývoj neurodegeneratívnych ochorení. Okrem toho sa antioxidanty obsiahnuté v čučoriedku akumulujú v tele, čím zlepšujú spojenie medzi mozgovými bunkami.

Štúdie na zvieratách potvrdili, že čučoriedky zlepšujú pamäť a dokonca pomáhajú v boji proti krátkodobej strate pamäti. Pokúste sa pridať niekoľko bobúľ do rannej kaše alebo smoothies.

4. Kurkuma

Nedávno táto bohatá žltá chuť, ktorá je hlavnou zložkou kari, spôsobila veľa hluku. Vďaka látke – kurkumínu, ktorý stimuluje krvný obeh, je kurkuma medzi produktmi na zlepšenie pamäti. Má nasledujúce užitočné vlastnosti:

  • Zlepšuje pamäť: použitie kurkumu pomáha zlepšiť pamäť u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Čistí tiež amyloidné plaky. Ktorý je hlavným rozlišovacím znakom tejto choroby.
  • Pomáha bojovať proti depresii: kurkum zlepšuje produkciu serotonínu a dopamínu – hormónov, ktoré zlepšujú náladu. V dôsledku výskumu sa zistilo, že kurkumín je schopný zvládnuť depresívne syndrómy, rovnako ako 6 týždňov užívania antidepresív.
  • Stimuluje rast mozgových buniek: Curcumin posilňuje neurotrofický faktor, ktorý ovplyvňuje rast mozgových buniek. To vám umožní prekonať úbytok duševného vývoja súvisiaci s vekom, ale až do konca tohto javu sa vedci ešte nezaoberali.

5. Brokolica

V brokolici je plno užitočných látok vrátane antioxidantov. 100 g tohto produktu obsahujú viac ako 100% odporúčanej dennej dávky pre vitamín K. Tento tuk rozpustný vitamín je nevyhnutný pre tvorbu sfingolipidy – typ tukov obsiahnutých v značnom množstve v mozgových bunkách. Viaceré štúdie potvrdili, že vitamín K zlepšuje pamäť.

Okrem vitamínu K v brokolici obsahuje množstvo látok s protizápalovým a antioxidačným účinkom, ktoré pomáhajú organizmu zvládnuť poškodenie mozgu.

6. Tekvica

Tekvicové semená obsahujú silné antioxidanty, ktoré zabraňujú poškodeniu tela a mozgu voľnými radikálmi. Okrem toho je dobrým zdrojom horčíka, železa, zinku a medi.

Každá z týchto látok je potrebná pre lepšiu funkciu mozgu:

  • Zinok: nedostatok zinku v tele vedie k mnohým neurologickým ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba, depresia a Parkinsonova choroba.
  • Horčík: horčík je užitočný pre pamäť a učenie. Nízka hladina tejto látky vedie k migréne, depresii a epilepsii.
  • Meď: V mozgu sa používa meď na ovládanie nervových impulzov. Nedostatok medi môže viesť k Alzheimerovej chorobe.
  • Železo: nedostatok železa sa často stáva príčinou nebulozity vedomia a poškodenia mozgových funkcií.

Výskumníci sa najčastejšie zameriavajú na štúdium mikroživín ako samotné tekvicové semená. Je však v nich, že všetky uvedené látky sú obsiahnuté v dostatočnom množstve, takže tento výrobok určite stojí za to pridať do svojho menu na zlepšenie pamäti a práce s mozgom

7. Horká čokoláda

Horká čokoláda a kakaový prášok obsahujú množstvo mozogových látok, ako sú flavonoidy, kofeín a antioxidanty. Flavonoidy sú druh rastlinných antioxidantov. Majú priaznivý vplyv na oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za učenie a pamäť. Vedci potvrdili, že táto zložka zlepšuje pamäť a spomaľuje zmeny súvisiace s vekom v mozgu.

Pred niekoľkými rokmi sa uskutočnila rozsiahla štúdia, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 90 ľudí. V dôsledku toho vedci zistili, že tí, ktorí často jedli čokoládu, boli oveľa lepšie pri zvládaní úloh na pamäť.

Čokoláda nie je len produktom pre mozog a pamäť, ale aj legálnym spôsobom na zvýšenie vašej nálady. Avšak až do teraz nie je jasné, či je to spôsobené zložením čokolády alebo jej chuťou.

8. Orechy

Štúdie ukázali, že konzumácia orechov zlepšuje zdravie srdca a zdravé srdce má pozitívny vplyv na zdravie mozgu. V roku 2014 vedci ukázali, že orechy zlepšujú kognitívne schopnosti a zabraňujú výskytu neurodegeneratívnych ochorení.

Všetky pozitívne vlastnosti možno vysvetliť vysokým obsahom užitočných tukov v orechoch, antioxidantoch a vitamíne E. Vitamín E chráni mozgové bunky pred poškodením voľnými radikálmi. To umožňuje spomaliť vývoj neurodegeneratívnych procesov.

Vlašské orechy nie sú vonkajšie podobné mozgu. Sú to najužitočnejšie kvôli ich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín.

9. Pomaranče

Jedzte pomaranč denne, dostanete dennú potrebu vitamínu C. Okrem toho je dobré pre mozog, rovnako ako vitamín C, podľa prieskumu v roku 2014, bráni vzniku mnohých chorôb a zmien súvisiacich so starnutím obyvateľstva v mozgu.

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý účinne chráni mozog pred voľnými radikálmi.

Okrem pomarančov je dostatok vitamínu C v bulharských koreniach, guave, kivi, paradajkách a jahodách.

10. Vajcia

Vajcia – vynikajúcim zdrojom mnohých užitočných zlúčenín pre zdravie mozgu, vrátane vitamínov B6 a B12, kyselinu listovú a cholínu. Cholín – základné stopové prvky, ktoré naše telo využíva pre syntézu acetylcholínu – neurotransmiteru, ktorý pomáha regulovať náladu a pamäť. Štúdie ukázali, že dostatočný príjem tejto látky výrazne zlepšuje pamäť. Bohužiaľ, v jedálničku mnohých ľudí obsahuje dostatok cholínu.

Vaječný žĺtok je najlepším zdrojom tohto užitočného mikroživín. Odporúčaná miera cholínu je 425 miligramov denne, u žien 550. Jedno vajce obsahuje až 112 mg cholínu.

B vitamíny obsiahnuté vo vajciach tiež zohrávajú významnú úlohu v zdraví mozgu. Najprv pomáhajú spomaliť zmeny súvisiace s vekom v mozgu. Okrem toho môže byť depresia a demencia často spôsobená nedostatkom týchto vitamínov.

11. Zelený čaj

Rovnako ako v prípade kávy, kofeín v zelenom čaji zlepšuje funkciu mozgu. Ale okrem kofeínu v zelenom čaji obsahuje celý rad ďalších živín. Jeden z nich – je aminokyselina L-teanin-, ktoré môžu prekročiť bariéru krv-mozog a zvyšuje aktivitu neurotransmitera GABA, čo napomáha k zníženiu úzkosti.

L-theanín tiež zvyšuje frekvenciu alfa vln v mozgu, čo vám pomáha relaxovať, znižuje pocit únavy. V niektorých štúdiách sa zistilo, že L-theanín pôsobí proti povzbudzujúcemu účinku kávy a pomáha relaxovať a zaspať.

Zelený čaj je tiež bohatý na polyfenoly a antioxidanty, ktoré chránia pred zmenšením duševných schopností a rizikom vzniku chorôb, ako sú Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

ZDROJ.vk.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>