100 rokov starý recept na šišky. Pozrite sa, ako ich jednoducho pripraviť

Tento recept na šišky je starý 100 rokov. Šišky boli už známe v starom Ríme. Spočiatku však neboli sladké občerstvenie, dokonca v poľskej kuchyni boli pôvodne podávané so slaninou a plnené rôznymi druhmi surovín.

Suroviny:

  • 0,5 kg múky polohrubej
  • 1 kocka kvasníc
  • 1 pohár mlieka
  • 4 žĺtky
  • 4 bielky
  • 0,5 pohára cukru
  • 15 dkg masla
  • štipka soli
  • pohár rumu alebo vodky
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • 1 vanilka
  • cukor na posypanie
  • džem

Postup prípravy:

Na spodok do misky dáme štipku soli, osiatu múku, zmäknuté maslo, ostrúhanú citr. kôru (citrón dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou), 4 žĺtky a Um. Do boku v miske pridáme cukor, do cukru rozdrobíme droždie a prilejeme asi 50 ml vlažného mlieka. Prisypeme opatrne aj trochu múky. Tu robíme kvások priamo v miske, nie zvlášť ako inokedy.

Prilejeme zvyšné vlažné mlieko.

Vypracujeme hladké cesto.

Prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.

Medzitým vyšľaháme sneh zo štyroch bielkov, ktoré zľahka vmiešame rukou do cesta.

Znovu nechám prikryté kysnúť.

Cesto rozdelíme na dve polovice, jednu vyklopíme na pomúčenú dosku.

Cesto rozvaľkáme na 1 a 1/2 cm hrúbku.

Vykrajujeme šišky a kladieme na pomúčenú dosku.

Prikryjeme utierkou, asi 5-10 min. necháme kysnúť.

Surovú šišku vezmeme do ruky, vrchnú stranu oprášime pierkom alebo malým štetcom od múky, oprášenú stranu otočíme a zospodu urobíme prostredným prstom jamku v šiške. Teraz oprášime tú stranu, ktorá bola položená na doske, čiže tá je teraz hore. Vložíme do oleja, prikryjeme pokrievkou. Asi o1 min. odokryjeme a šišky otočíme.

Hotové šišky odložíme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili zvyšného oleja.

Šišky obaľujeme v cukre s vanilkovým cukrom. Do jamky, ktorú sme robili, dáme lekvár.

DOBRÚ CHUŤ!

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>