10 potravín, ktoré nemajú žiadny dátum vypršania platnosti

Stravovanie expirovaných výrobkov môže byť riskantné, ale existujú niektoré potraviny, pretože sú bezpečné dlhý čas, aj po mnohých rokoch.

Zoznam  desiatich potravinových výrobkov, ktoré môžete mať v zásobe takmer navždy a nikdy sa nezkazia.

Ryža

Najlepšia teplota skladovania ryže je 4,5 ° C alebo nižšia. Je lepšie skladovať ryžu v plastových nádobách na potraviny (PETE) alebo v sklenených pohároch. Ako ukazuje jedna štúdia, za týchto podmienok môže byť ryža uskladnená až 30 rokov a nestráca sa jej aróma ani nutričná hodnota. Je tiež potrebné spomenúť, že štúdia používa 2 druhy ryže – predparené a leštené zrná.

Sušené mlieko

Sušené mlieko, ktorá je spracovaná v súlade so všetkými príslušnými hygienických noriem môžu byť skladované po dlhú dobu, bez toho, aby stratil svoju nutričnú hodnotu – tak dlho, ako je uložený vo vzduchotesnej nádobe.

 Sójová omáčka

Napríklad vysokokvalitná sójová omáčka sa môže vyrábať iba prírodným kvasením, ktorý zvyčajne trvá od niekoľkých mesiacov do dvoch rokov. Iba tento typ sójovej omáčky môže trvať viac ako tri roky. To je dôvod, prečo by ste sa mali pozerať na niektoré značky, ktoré pridávajú chemikálie na urýchlenie procesu fermentácie.

Javorový sirup

Podľa združenia výrobcov jadier v Massachusetts môže byť neotvorená fľaša javorového sirupu uchovaná na neurčito. A aj po otvorení ju môžete používať niekoľko rokov, ak ju udržiavate v chladničke.

Sušené fazuľa

Výskumníci z Brigham Young University zistili, že po 30 rokoch skladovania sušené bobule zmenili svoj vzhľad, ale všetky vzorky zostali prijateľné pre použitie v núdzových situáciách. Dospeli k záveru, že sušené fazule, ako aj iné fazule, môžu byť uskladnené v dome najmenej 30 rokov.

Soľ

Soľ je vlastne minerál, nie výrobok, a preto nie je možné, aby sa to zkazila. Samozrejme, že minerál môže rýchlo absorbovať vodu a v priebehu času sa premeniť na jednu obrovskú skalu. Ale v konečnom dôsledku, soľ vždy zostáva len soľou.

Pamätajte však, že jodidovaná soľ trvá iba približne rok. Počas tohto obdobia sa jód zvyčajne odparuje a soľ stráca svoju užitočnú kvalitu, aj keď ju môžete stále používať ako bežnú stolovú soľ.

Silné alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje ako vodka, whisky, rum a koňak nemajú dátum vypršania platnosti, ale je dôležité ich uložiť na chladnom tmavom mieste v správne uzavretých fľašiach.

Ocot biely

 Biely ocot je iný výrobok bez dátumu vypršania platnosti, ale mali by ste ho stále držať za správnych podmienok. Ak chcete udržať ocot dlhší čas, najlepší spôsob skladovania je v jeho pôvodnej vzduchotesnej nádobe na chladnom, tmavom mieste mimo zdrojov tepla.

 Cukor

Ako soľ, cukor vydrží neurčito dlhú dobu, a to najmä ak ste ho skladovalio vo vzduchotesnej nádobe. Ale aj keď cukor pohlcuje vodu zo vzduchu a premenuje sa na pevnú horninu, nestráca svoju kvalitu.

Mimochodom, práškový cukor a hnedý cukor môžu byť uložený tak dlho, ako bežný cukor.

Med

Počas výkopu jednej z egyptských pyramíd objavili archeológovia niektoré poháre medu. Priemerný vek zistenia bol približne 2000 – 3000 rokov starý. Bolo to stále dokonale jedlé – archeológovia to dokonca ochutnali! O niekoľko rokov neskôr sa v Gruzínsku našiel med 5500 rokov starý.

ZDROJ:brightside.me

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>