Univerzálna a rýchla rajčinová omáčka, perfektne sa hodí k mäsu, ale aj k cestovinám

Dobrá paradajková omáčka je jeden zo základných receptov dobrej kuchyne. Verím, že tento jednoduchý recept očarí aj vás.

Rýchla rajčinová omáčka

Suroviny:

  • 1 ks cibuľa – nie je nutná
  • 40 g masla
  • 1,5 lyžička soli
  • 90 g hladkej múky
  • 1 ks klinčeka
  • tymián podľa chuti, ale nemusíte pridať
  • 3 ks bobkový list
  • 14 ks nové korenie – guličky
  • 1300 ml vývaru alebo vody
  • 10 ks korenie celé
  • 1 lyžica oleja
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 130 g cukru kryštálového podľa kyslosti pretlaku

Postup:

1.
Na rozpustenom masle s olejom si v hrnci necháme dosklovata osmažiť nakrájanú cibuľu. Počas smaženia pridáme  korenie. Potom zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. K zmesi pridáme paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme. Varením pretlaku na paradajkovú omáčku čiastočne zrazíme jeho kyslosť. Všetko zalejeme vývarom alebo vodou.

2.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor (podľa vlastnej chuti!) . Rajčinovú omáčku privedieme za občasného premiešania k varu. Povaríme cca 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme.

3.
Nakoniec omáčku len precedíme, aby sme z nej odstránili korenia a môžeme podávať s knedľou alebo cestovinami a mäsom.

4.
Omáčka je veľmi rýchla, nepotrebujeme žiadne vývary, extra zápražky, dokonca aj cibuľu (pokiaľ ju nemáme radi) môžeme vynechať a robiť zápražku bez nej, rovno s korením.

Táto rajčinová omáčka je vhodná napríklad k plnenej paprike s mletým mäsom, kde predpečené papriky zalejeme omáčkou a dovaríme spoločne.

ZDROJ:bidista.com

 

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>