Nebudem písať, že tento koláč pripravíte bleskom, pretože musíte venovať nejaký čas príprave jednotlivých vrstiev. Nie je to však príliš komplikované a určite to zvládne každý, kto nie je oboznámený s prípravou sušienok alebo pudingovej hmoty.
Chuť cesta je veľmi dobrá. Je jemná a ako v názve – sladká.
Piškóta:
- 7-8 vajec
- 1 šálka jemného cukru
- 1 a 1/2 šálky múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Vrstva na namáčanie:
- 1 šálka prevarenej vody
- šťava z 1 citróna
- 4 polievkové lyžice cukru
- voliteľné – 1-2 polievkové lyžice rumu
Vrstva jablka:
- 6 jabĺk
- 4 čajové lyžičky medu
- 2 balíčky pomarančová želé
Suroviny na plnku :
- 750 ml mlieka
- 2 bal. vanilkový cukor
- 7 polievkových lyžíc cukru
- 2 žĺtky
- 2 polievkové lyžice pšeničnej múky
- 2 polievkové lyžice zemiakovej múky
- 200 g masla
Bielka sa rozbijú na tvrdú penu. Postupne pridávame cukor. Potom pridajte 1 vaječný žĺtok, premiešajte, kým sa kombinuje. Preosejte múku práškom do pečiva a jemne premiešajte s vaječnou hmotou.
Nalejte cesto do formy na pečenie potiahnutej papierom (21 x 32 cm). Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov na asi 40 minút.
Studený piškótový koláč prerežeme na 2 časti vodorovne. Namáčanie pripravujeme kombinovaním a zmiešaním všetkých ingrediencií. Namočte obe vrstvy.
Olúpajte jablká na veľkých strúhacích dierach. Do hrnca pridáme med a dusíme asi do 10 minút. Keď sa jablká spoja do peny, dáme do suchejého želé. Zmiešame a necháme vychladnúť.
Žĺtky sa zmiešajú s vanilkovým cukrom a múkou a 1/2 šálky mlieka. Zvyšné mlieko a cukor uveďte do varu. Vylejeme pripravenú zmes a uvaríme hustý puding. Ochladíme.
Mäkké maslo rozmixujeme. Pridáme do ochladeného pudingu.
Na jednu nasiaknutú hornú časť sušienky rozprestrite stuhnutú hmotu jabĺk so želé a vyrovnajte ju. Rozložíme pudingovú hmotu. Zakryjeme druhým, namočeným koláčom, vlastne piškótou vrstvou.
Vrchná časť koláča môže byť zdobená polevou (pre mňa vyrobená z rozpustenej čokolády).
Hotovo, dáme zachladiť!
ZDROJ:kobieceinspiracie.pl