Mierne použitie šumivého vína nielenže nepoškodzuje naše schopnosti myslenia, ale naopak ich výrazne posilňuje

Každoročne koncom decembra sa znova a znova objavuje večná anekdota: „Ako si oslávil Nový rok? „Ja neviem, ešte mi to nepovedali.“ Ale ako sa ukáže, spôsob, ako sa stať v úlohe svojho hrdinu, je veľmi jednoduchý a priamo súvisí s hlavným atribútom novoročného sviatku. Rečje, samozrejme, o šampanskom.
Skupina sa týka mikrobiológovia fakulty výživu a štúdium potravín na University of Reading oznámil pokusy, ktoré presvedčivo dokazuje, že umiernené pitie šampanského nás nepripraví o pamäti ale posilňuje ju.

Vo svojom článku publikovanom v časopise smerodajný Antioxidanty a Redox Signalizácia 1 , autori uvádzajú, že fenolové – obsiahnuté v šampanské organické zlúčeniny – aktívne spolupracuje s mnohými skupinami proteínov v hipokampe a kôry mozgovej, podieľajúcich sa na uchovanie informácií. Obzvlášť veľká je ich úloha vo fungovaní našej priestorovej pamäti – schopnosť navigovať vo vesmíre a pamätať si na polohu objektov, ľudí a fyzických podnetov. S vekom tieto proteíny zomierajú a ich aktivita klesá. Ako sa ukázalo, fenoly dokážu účinne zabrániť týmto procesom.

Profesor Jeremy Spencer z univerzity v Readingu (Jeremy Spencer) v komentári k práci kolegov, poznamenal, že podobné účinky boli pozorované v minulosti, ale zatiaľ vedci je spojené s vplyvom iných látok – flavonoidy, najmä v červenom víne. Šampanské vína však nie sú vôbec bohaté na flavonoidy a napriek tomu vykazujú stabilný pozitívny účinok na kognitívne funkcie mozgu. Preto sú pre tento efekt poďakované fenoly.
To nám umožňuje uvažovať o pravidelnej konzumácii šampanského ako preventívny postup, ktorý by mohol zabrániť rozvoju súvisiace s vekom poruchy pamäti a poznávacích procesov – a najmä demencie. A keď si uvedomíte, že výskumníci z University of Reading dokázali, že pitie šampanského má pozitívny vplyv na srdce a krvný obeh, znižuje riziko infarktu a kardiovaskulárnych chorôb, šumivých vín sú zastúpené niečo ako zdravotná elixíru. Vedci by však neboli vedci, keby nedali do tohto suda medu lyžicu dechtu. Zdôrazňujú, že ide len o miernu spotrebu šampanského. Z ich pohľadu na prevenciu demencie a kardiovaskulárnych ochorení je viac ako dosť 2-3 skleniek šumivého vína týždenne.

Jeden z autorov štúdie, mikrobiológ David Vozur (David Vauzour) dodáva, že výsledky experimentov naznačujú: pozitívny vplyv na pamäť a kognitívne schopnosti môžu mať nielen šampanské, ale iné potraviny bohaté na fenoly. Medzi ne patria napríklad čučoriedky a kakaové bôby. Práve, to je škoda, že nie salátové olivier – inak by mohol byť novoročný večierok s plným právom považovaný za stelesnenie zdravého životného štýlu. Čokoláda so šampanským ako účinným prostriedkom na prevenciu demencie – možno aj celkom dobrý nápad.

ZDROJ:psychologies.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>