Kráľovský jablkovo orechový koláč

Jednoduchý koláč pre každý deň a sviatky. Skladá sa z dvoch špongiových koláčov s hmotnosťou jabĺk a orechov, so šľahačkou a dezertmi z čokolády. Je vynikajúca a jednoduchá na výrobu …

 Zloženie: 
piškóta:

  • 4 vajcia
  • 3/4 šálky cukru
  • 3 lyžičky octu
  • 1 šálka múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • štipka soli

Vrstva z jabĺk:

  • 1 kg jabĺk
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 1 pohár citrónové želé


Vrstva z orechov:
  • 125 g syra mascarpone
  • 150 ml 30% smotany
  • 2 čajové lyžičky práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice mletých vlašských orechov
  • 1 orechové sušienky (približne 40 g)
Šľahačka:
  • 200 ml 30% krému
  • 1 lyžica práškového cukru
  • hobliny z tmavej čokolády


Postup:

Piškóta: 
I – časť:
Zmiešajte s mixérom bielka oddelené od žĺtkov. Bielky sa nalejú do misky, pridajú sa štipka soli a miešajú sa s mixérom, až kým nie je tuhá pena. Potom pridajte cukor po častiach, neustále miešajte. Keď sa cukor rozpustí, pridajte žĺtky zmiešané s octom. 
Časť II:
Miešajte s drevenou lyžičkou. Zmiešajte v miske: múka preosiata cez sito a prášok do pečiva.

K našľahanej pene pridáme múku s práškom striedajúcim sa s olejom, stále miešajte, až kým nie je hmota dobre kombinovaná tak, aby neboli zhluky. Hotové cesto nalejte do formy na tortu (priemer 18 cm), ktorej dno je lemované papierom na pečenie. 
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 – 35 minút, až kým sa strany mierne neodchyľujú od formy. Pomocou paličky skontrolujeme, či je koláč vo vnútri suchý. Vyberte pečený piškótový koláč z rúry a ochlaďte ho. 
Vrstva z jabĺk: 
Jablká ošúpajte a nastrúhajte na strúhadle s malými okami. Potom dajte do hrnca, pridajte malé množstvo vody, citrónovej šťavy, cukru a dusíme na miernom ohni, kým jablká nie sú jemné. Potom pridajte želé do horúcej hmoty jabĺk a miešajte, kým sa želé nerozpustia. Hmotu odstránime z tepla a ochladíme. 
Orechová vrstva:
Ochladenú smotanu porazte spolu s práškovým cukrom až do tuhej hmoty. Potom po častiach pridajte mascarpone syr a zamiešajte do homogénnej hmoty. Nakoniec pridajte mleté ​​vlašské orechy do múky a rozdrvenej oblátky a zmiešajte s lyžičkou, aby ste skombinovali prísady.

Šľahačka:
schladenému krému pridajte vychladený cukor a miešajte, až kým masa stuhne. 
Torta: 
Piškótu sme rozrezali na polovicu. Na spodnú časť plechovej nádoby sme položili prvú vrchnú sušienku. Na piškótový koláč položíme jemne tuhnúcu jablkovú hmotu, vyrovnáme a dáme do chladničky asi 30 minút. Po tejto dobe sme vložili orieškovú hmotu do koncentrovanej hmoty jabĺk. Zakrývame druhým vrchom sušienok. Hotovú smotanovú hmotu sme položili na druhý piškótový koláč a rovnomerne sa roztiahli. Posypte hornú časť čokoládovými hoblinamimi. Dámeme do chladničky. Skladujeme v chladničke.
ZDROJ:kuchniamagdaleny.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>