Kedy je dobré nahradiť lieky pivom: 8 vedeckých faktov v prospech chmeľového nápoja

Mnoho ľudí sa zaujíma o otázku, je dobré piť pivo? Pri diskusiách o výhodách a zdravotných rizikách alkoholických nápojov sa zvyčajne zameriava na víno a jeho priaznivé účinky na srdce. Neznižujú však prospešné vlastnosti piva. Pozrime sa na túto otázku z vedeckého hľadiska.

Užitočné vlastnosti piva

1. Pivo na srdce a cievy

Podľa štúdie na University of London College of Cambridge 0,5 litra piva denne znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Štúdia analyzovala 2 milióny prípadov dospelých dospelých žijúcich vo Veľkej Británii. Ukázalo sa, že u ľudí, ktorí mierne konzumovali pivo, bolo oveľa menej pravdepodobné, že navštívia lekárov so siedmimi chorobami, vrátane infarktov a mozgových príhod spôsobených krvnou zrazeninou, v porovnaní s tými, ktorí tento nápoj zneužívali alebo nepili. A aké ďalšie užitočné vlastnosti piva sú známe?

2. Pivo proti reumatoidnej artritíde

Alkohol vrátane piva má protizápalové účinky. Preto má pozitívny vplyv na srdce. Rovnaký účinok sa však pozoruje pri iných chorobách, ktorých spúšťačom je zápal. Štúdia uverejnená v časopise Arthritis & Rheumatology, ktorá oslovila 1,9 milióna ľudí, zistila, že ženy, ktoré pijú pivo 2 až 4-krát týždenne, majú o 31% nižšie riziko vzniku reumatoidnej artritídy v porovnaní s tými, ktoré nikdy nepil alkohol.

3. Pivo zlepšuje mikroflóru ústnej dutiny

Pivo, rovnako ako víno a káva, obsahuje antimikrobiálne látky, a preto môže pomôcť v boji proti baktériám nachádzajúcim sa na plaku a ďasnách. To však vôbec neznamená, že by ste mali odmietnuť zubnú kefku a niť.

4. Pivo je dobré pre zrak

Prispieva pivo k zdraviu očí? Nie je vylúčené. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 3654 dobrovoľníkov a ktorých výsledky sú uvedené v American Journal of oftalmology, zistila, že pacienti, ktorí nezneužívali alkohol, mali o 50% nižší výskyt katarakty v porovnaní s tými, ktorí zneužívali alkohol alebo nepili vôbec. Tento účinok zabezpečujú antioxidanty obsiahnuté vo víne a pive. Početné štúdie naznačujú, že choroby ako katarakta a makulárna degenerácia (poškodenie sietnice) sa vyvíjajú častejšie s diétou s nízkym obsahom antioxidantov.

5. Pivo znižuje pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov

Obličkové kamene sú drobné pevné útvary v obličkách, ktoré sú výsledkom dehydratácie tela alebo zneužívania určitých potravín. Podľa štúdie v Klinickom časopise Americkej nefrologickej spoločnosti, ktorá sa týkala 20 000 pacientov, pitie jednej poháre piva denne znižuje riziko obličkových kameňov o 41%. Vedci to pripisujú diuretickému účinku piva, podobne ako iné alkoholické nápoje.

6. Pivo znižuje pravdepodobnosť cukrovky 2. typu

Pravdepodobne ste už počuli frázu „pivo brucho“ a pýtate sa, ako pivo môže znížiť riziko cukrovky 2. typu. Analýza výsledkov 15 štúdií však zistila, že mierne pitie vrátane piva znižuje pravdepodobnosť cukrovky 2. typu o 30%. Podľa autorov je to predovšetkým možné vďaka protizápalovému účinku alkoholu. Ďalšia štúdia ľudí bez cukrovky odhalila pozitívny vplyv miernej konzumácie alkoholu na inzulín a triglyceridy v krvi. Zdôrazňujeme, že je to iba pri miernom používaní. Naopak, zneužívanie alkoholu prispieva k rozvoju tejto závažnej choroby.

7. Pivo posilňuje kosti

Pivo je bohatým zdrojom kremíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe kostného tkaniva. Štúdia Medzinárodného denníka endokrinológie zistila, že zahrnutie produktov obsahujúcich kremík do diéty bráni osteoporóze a pomáha s ňou, najmä u žien po menopauze, ktoré sú charakteristické najmä úbytkom kostí. Aké ďalšie potraviny obsahujú kremík? Sú to celozrnné obilniny, pistácie, ako aj strukoviny (fazuľa, cícer, šošovica, čerstvý zelený hrášok).

8. Zdraví mozog

Kremík nachádzajúci sa v pive pomáha udržiavať zdravie mozgu. Chráni mozog pred škodlivými účinkami určitých látok, ktoré môžu postupne spôsobiť pokles duševnej činnosti. Kremík podporuje činnosť neurónov, ktoré pomáhajú predchádzať neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba, demencia, Parkinsonova choroba.

Keď už viete viac o výhodných vlastnostiach piva, skúste odpovedať na otázku, či pivo môže byť dobré pre vaše zdravie. Uvedené skutočnosti nás vedú k kladnej odpovedi. Ale vo veľmi miernych množstvách, pretože akékoľvek použitie vo veľkých dávkach sa môže zmeniť na obrovské zlo. Chceme tiež poznamenať, že ak existujú významné údaje o výhodách alkoholu a dôkazoch o jeho poškodení, je v tejto veci dôvod na zamieňanie. Ukazuje sa, že všetko nie je také jednoduché. Alkohol a zdravie sú jednou z najkontroverznejších tém. Medzitým vedci tvrdia, že si pamätáme prípustnú mieru alkoholu!

ZDROJ:headinsider.net

.

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>