Receptov na plnené zemiaky poznám veľa, ale toto je jeden z tých, ktorý mám najradšej.
Ingrediencie:
- 6 veľkých v šupke uvarených zemiakov
- 20 dkg eidamu
- 33% smotana na šľahanie
- pochúťková smotana aspoň 14%
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- soľ
- čierne mleté korenie
- olej
- slaninka, paprika, všetko na čo máte chuť
Postup:
Zemiaky prepolíme a opatrne vydlabeme lyžičkou, ale nešúpeme ich, lebo by sa rozpadli. Ja nechávam tak centimeter veľkú vrstvu zemiaku, ale to je všetko o tom, ako sa Vám to bude dariť. Môžu sa použiť aj surové ale mich príprava je dlhšia. Vydlabané zemiaky poukladáme na olejom potretý pekáč.
Vydlabané kúsky zemiakov dáme do misky a pretlačíme k ním cesnak.
Popučíme vidličkou, posolíme, okoreníme podľa chuti a pridáme vajce a slaninku.
Vyšľaháme vidličkou.
Pridáme 2/3 nastrúhaného eidamu a znova premiešame.
Masa s eidamom dosť zhustne, takže ju zriedime smotanou na šľahanie. Masa nemá byť moc hustá, ale ani by nemala byť veľmi riedka. Asi ako zemiakové pyré.
Masou naplníme zemiaky, môžeme dať aj kopcom. Naplnené zemiaky posypeme zvyšným syrom, môžeme aj slaninkou a dáme zapiecť. Ja vždy nasekám aj čerstvú papriku.
Pečieme na 220°C cca 25 min. Keď sa syr na vrchu roztečie, tak je hotovo. Pozor, ak robíte surové zemiaky, tak syrom posypte neskôr.
Podávame samotné poliate kyslou smotanou, do ktorej môžete nasekať napr. pažítku. Zemiaky sa hodia aj k mäsu.
ZDROJ:ketkes.ru